”Står i trädgården under hela dygnet”

SPORTBLADET

Norske skidhjälten om galenskapen: Sett dem där man normalt inte ser människor

I Sverige är Jörgen Graabak knappast något speciellt känt namn men i Norge är hysterin total kring 25-åringen.

För Dagbladet berättat den dubble OS-medaljören i nordisk kombination om galenskapen.

– Det kan låta frestande med kvinnliga stalkers men det är inte så behagligt som det kan låta, säger Graabak.

När Jörgen Graabak tog två guld vid OS i Sotji 2014 blev han blott tredje utövaren i nordisk kombination att lyckas med den bedriften. Om två år i Pyongyang kan den 25-årige norrmannen gå om tyske legendaren Ulrich Wehlings tre OS-guld och bli sportens främste utövare genom alla tider.

Men framgången har en baksida.

”Konfronterade henne”

För Dagbladet berättar Graabak nu om de kvinnor som förföljt honom sedan framgången i Sotji. Kvinnor som 25-åringen hittat gömda i trädgården under alla tänkbara tider på dygnet.

– Det har varit flera och jag har snackat med en av dem. Jag konfronterade henne och bad henne om att det måste få ett slut. Jag hoppas att det är över nu, men jag vet inte vad som väntar mig nästa gång jag kommer hem. Det är möjligt att det här kan tolkas som en komplimang men det måste finnas andra sätt att visa uppskattning på än att stå i buskarna och spana på mig. Det är väldigt speciellt, säger Graabak.

”Gett mig extra träning”

– Jag har sett dem på märkliga ställen där du normalt inte ser människor. Men det har faktiskt gett mig lite extra träning också eftersom jag tvingats springa omvägar för att undvika dem. Jag uppskattar att det i alla fall ger mig extra motivation i min träning, säger Graabak ironiskt.

Norrmannen säger sig inte ha hört talas om någon annan utövare med så omfattande problem.

– Nej, det har jag inte. Det är en helt sjuk situation. Det är väldigt speciellt. Jag har väntat på att det ska lösa sig av sig själv. Jag hoppas att det blir bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM