Pengaregn efter Parneviks succé

avAndreas Käck

TV: Hör Parnevik efter framgången: ”Har precis landat”

1 av 9

Jesper Parnevik är tillbaka som en vinnare.

Den svenske ikonen vann på seniortouren för första gången och inkasserar 2,5 miljoner kronor.

– Det här känns så grymt, säger han.

Senaste seger var i PGA-tourtävlingen Honda Classic 11 mars 2001.

Nu, 5 539 dagar senare, är Jesper Parnevik alltså en vinnare igen.

Förra året fyllde han 50 vilket innebar att han fick börja tävla på seniortouren och nu, i sin 23:e start gick den svenske golfikonen – och numera också tv-kändisen – hela vägen.

”Stor lättnad”

Han inledde tävlingen – Insperity Invitational i The Woodlans, Texas – med en 69- och 68-runda och plockade sedan fram till allra bästa golf i söndagens avslutning. Parnevik hade sex birdies, och bara en enda bogey, och vann därmed tävlingen på totalt 12 under par – fyra slag före tvåan David Frost från Sydafrika.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös. Nu känner jag bara en stor, stor lättnad. Man kommer in på den här touren och tror att det ska vara lätt, men nivån här är ofattbart hög, så att äntligen vinna känns så grymt, säger 51-åringen.

Pengaregn

Tävlingen var en av de största på seniortouren och Parnevik inkasserar 315 000 dollar (cirka 2,5 miljoner kronor) för segern. Han klättrar därmed från en 31:a till en fjärde plats på penninglistan – Charles Schwab Cup.

– Jag är fortfarande chockad. Det har ju gått så länge sedan sist och då minns man inte ens hur det är, säger en segerrusig Parnevik.

51-åringen har dragits med stora skadeproblem senaste tio åren.

– Jag trodde aldrig jag skulle kunna vinna igen. Jag trodde nog att jag inte ens skulle spela så mycket mer. Ofta har jag inte kunnat ta mig ur sängen dagen efter jag spelat – så illa har det varit. Så jag har inte ens tänkt tanken att jag skulle kunna vinna.

”Inte hans sista”

Svensken hyllas nu av experterna.

– Han visar upp ett grymt självförtroende. Han har hanterat pressen på ett strålande sätt och har haft full kontroll från första till sista hålet i denna avslutande runda. Han imponerar något enormt, säger kommentatorn, tillika förre storspelaren Lanny Wadkins.

Han fortsätter:

– Det här må vara Parneviks första seger, men det lär inte vara inte vara hans sista.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf