Ericsson hoppas vända på F1-säsongen i Monacos GP

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Marcus Ericsson

Efter en tung inledning hoppas Marcus Ericsson på en vändning i Monaco, där allt kan hända.

– Det är den ultimata utmaningen, där finns inga marginaler, säger han.

Monacos GP pågår under två timmar, banan är årets kortaste, men den ligger mitt inne i det lilla furstendömet. Förarna kör på vanliga gator, upp för berget, svänger i trånga kurvor och gasar på i tunneln ner mot hamnen. Under det lite mer än tre km långa varvet växlar de 50 gånger och det handlar hela tiden om millimetrar. Det är ett lopp utan marginaler, där det krävs ett bra kval, misstag från konkurrenterna eller någonting oväntat för att lyckas. Att köra om är i stort sett omöjligt.

”Skitsak kan förstöra”

– I Monaco händer sådant som aldrig händer annars.  I ett stadslopp sitter publiken nära, på de moderna banorna sitter de en halv kilometer från banan, säger den tidigare F1-föraren Stefan ”Lill-Lövis” Johansson.

– Här kan ett glasspapper, en plastpåse eller läskburk flyga ut och fastna i bilen. Skräpet sätter sig i kylarintaget, motorn överhettar och du måste in i depå. En sådan skitsak kan förstöra ett helt lopp. Banan som har funnits med i F1 sedan 1950, anses vara den svåraste att vinna och den tidigare världsmästaren Nelson Piquet har jämfört Monacos GP med att köra helikopter i ett vardagsrum.

– Jag har alltid gillat stadsbanor och Monaco är något utöver det vanliga. Hela eventet är speciellt och det är en rolig upplevelse att köra F1 på de trånga gatorna. Det gäller att bygga uppfarten för varje pass och ha förtroende för bilen, säger Marcus Ericsson.

Formel 1:  Monacos GP, sänds i TV10 söndag 14.00

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM