Sex års fängelse för Oscar Pistorius

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Domen föll i Pretoria på onsdagsförmiddagen

För drygt tre år sedan sköt den paralympiske friidrottsstjärnan Oscar Pistorius ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp.
I dag dömdes sydafrikanen till sex års fängelse för mord.

Reeva Steenkamp
Foto: TT
Reeva Steenkamp

Den 14 februari 2013 sköt Oscar Pistorius, också kallad "Blade Runner", ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp genom en stängd toalettdörr i parets hem.

Pistorius dömdes till fem års fängelse för vållande till annans död knappt ett år senare.

Åklagaren fick sedan fallet prövat på nytt i Högsta domstolen, där 29-åringen i december förra året fälldes för mord.

I dag, efter drygt en timme av bevisframställning från Högsta domstolens domaren Thokozile Masipa, föll den slutgiltiga domen i Pretoria, Sydafrika.

Döms till sex år

Oscar Pistorius, som blev känd över hela världen efter att nått till semifinal på 200 meter i OS i London, döms till sex år i fängelse för mordet på sin flickvän.

– Mord är alltid ett allvarligt brott. Att den åtalade (Pistorius red anm) trodde att det var en inkräktare gör det inte mindre seriöst. Oavsett vad rätten säger och gör i dag kommer inte familjen få tillbaka offret till livet, säger Masipa.

Domare Masipa berättade att det finns betydande omständigheter som gör att straffet sänks från de 15 år som åklagaren yrkat på.

Hon säger att Pistorius stod på sina benstubbar då han sköt sin flickvän, vilket gjorde honom sårbar samt att han trodde att det var en brottsling i badrummet. Vidare ska även Pistorius direkt ha försökt rädda Steenkamps liv och vid flertalet tillfällen försökt kontakta offrets familj för att be om ursäkt, men misslyckats.

Familjen accepterar straffet

På plats i Högsta domstolen fanns både Pistorius- och Reeva Steenkamps respektive familjer. Pistorius, klädd i en grå kostym, såg mycket allvarlig ut när domen meddelades och fördes enligt BBC direkt till fängelset Khosi Mampuru i Pretoria.

Enligt reportrar på plats i rättssalen kommer löparens försvarsadvokat Barry Roux inte överklaga domen. BBC rapporterar att Pistorius måste avtjäna tre år av sitt straff innan han kan ansöka om en villkorlig frigivning.

"Familjen accepterar straffet", säger Pistorius-familjens talesperson Anneliese Burgess utanför domstolen, skriver AP.

Publicerad: