Stinas lyft: tog 22 placeringar

SPORTBLADET

LILLEHAMMER/STOCKHOLM Hon bröt staven i fredags och kroknade i lördags.

I dag räddade Stina Nilsson sin helg.

– Det kändes verkligen botten igår. I dag var det toppen, säger hon.

När Lillehammers minitour avslutades hade Heidi Weng 20 sekunders försprång på närmaste förföljare.

Norskan höll sin ledning hela vägen in i mål. Därbakom såg Krista Pärmäkoski ut att sno åt sig en imponerande andraplats, men finskan ramlade före sista klättringen och Ingvild Flugstad Östberg gick om.

Tog åkare efter åkare

På förhand verkade det inte som att några svenskor skulle blanda sig i striden om framskjutna placeringar, kanske allra minst Stina Nilsson som brutit staven i fredagens sprint och bara kommit på plats 39 i lördagens fristilslopp.

Men 23-åringen var på ett helt annat humör i den klassiska jaktstarten över tio kilometer. Hon startade som 27:a men var snart bland de tio främsta. En bit från mål blåste hon förbi åkare efter åkare och stakade i mål som femma. I ren åktid var Nilsson fjärde snabbast.

– Det är jag inte förvånad över. Det kändes verkligen jättebra. Jag hade bestämt mig för att inte ligga i någon klunga och vara bekväm utan jaga hela vägen och ta så mycket placeringar jag kunde, säger hon.

Kände du dig pigg och fräsch hela vägen?

– Jo, det gjorde jag, men jag hade bestämt att inte ta för mycket i början. Det är så många som är pigga då och gärna går för hårt. Så jag ville vara lite cool i början och sedan börja plocka på slutet. Det lyckades bra.

"Distans är svinkul"

Stina skräder inte orden om lördagens lopp: det var botten.

– Än så länge är jag lite ojämn, men jag tänker att jag ska bli lite jämnare med åren, säger hon.

Vad betyder kvittot i dag inför fortsättningen?

– Det är svinkul. Jag tycker att det är så himla kul med distans så det är kul att man får till det där också.

Bakom Nilsson gjorde två andra svenskor bra lopp: Anna Haag hade tionde och Jonna Sundling fjortonde bästa åktid i det enskilda loppet. I touren slutar de på plats tretton respektive sexton.