Alfelt: Det säger en del om MFF:s kvalitet

SPORTBLADET

MALMÖ. Åtta explosiva minuter – sen var Jönköping krossat av serieledaren Malmö FF.

Storfavoriten mot en dalande nykomling blev en precis så ojämn match som det egentligen ska bli.

Jönköping kontrade inledningsvis sig till bästa målchansen men Jesper Svensson avslutade alldeles för svagt sen han skaffat sig ett utmärkt skottläge. Johan Wiland räddade enkelt och efter det var det kört för bortalaget.

På åtta minuter smattrade MFF in 1–0, 2–0 och 3–0. Rasmus Bengtsson och Vidar Örn Kjartansson nickskarvade på fina inlägg från Magnus Wolff Eikrem och Behrang Safari. Anders Christiansen tog emot bollen från Markus Rosenberg, tvärvände och placerade iskallt in bollen intill bortre stolpen.

■ ■ ■

Det var en maktdemonstration, en revansch på förlusten i Jönköping som tillsammans med den efterföljande torsken mot Sundsvall skapade ett visst tvivel på lagets guldkvalitet i allsvenskans inledning. Tvivel som MFF blåst bort med effektiv vinnande och välspelad fotboll.

Jönköpings tränare Jimmy Thelin försökte förändra. Bytte tre spelare i paus. Ut med Jonathan Tamimi, Fredric Fendrich och Jesper Svensson. In med Tom Siwe, Dzenis Kozica och Sergio Calatayud. Han kunde bytt ut vem som helst. Jönköping var aldrig med i matchen efter Malmös målexplosion.

Malmö pressade och jagade stenhårt för att vinna tillbaka boll de få gånger man förlorade den och när MFF får övertag skapar man enorma ytor för sig. Anders Christiansen har förmågan att även när han ät markerad alltid kunna ge sig själv gott om tid för att hitta passningsvägar med en högerfot som är lika precis som assistkungen Wolff Eikrems.

Det säger en del om MFF:s kvalitet när man kan byta ut sin spelmotor för att spara honom med 20 minuter kvar av matchen att spela.

■ ■ ■

Vidar Örn Kjartansson fortsätter att både bränna målchanser och sätta dom.

Varenda match jag sett honom spela efter uppehållet har jag tyckt att han borde ha gjort ett hat trick och så var det även den här gången. Men de mål han gör räcker långt. Såväl till ledning i skytteligan för honom själv som till ledning i serien för laget.

Markus Rosenberg skapar många av lägena för Örn Kjartansson med sina smarta löpningar och direktpass vilket tillsammans med hans stora defensiva jobb går ut över hans egen effektivitet som målskytt.

Bästa köpet

Sommarens köp Alexander Jeremejeff hoppade in och visade sin klass som avslutare när han tog emot snyggt och sköt in fjärde målet i en rörelse. Ett mycket snyggt fotbollsmål. Behrang Safari fick gå ut med känningar av sin ljumskskada.

Jönköping och Sundsvall är efter sina förluster lagen som Djurgården och Helsingborg främst kommer att jaga i höst även om man inte ska dra för stora växlar på klara bortaförluster mot så hemmastarka lag som MFF och Elfsborg. Det är inte de matcherna som ska vinnas i första hand.

ARTIKELN HANDLAR OM