”Det är dopning – som Ryssland”

SPORTBLADET

Attacken mot norska skidlandslaget: ”Något är fel”

Foto: Maurice Manificat till attack mot norrmännen.

Norska skidåkare erbjöds medicin – trots att de var friska.

Nu jämförs det norska landslaget med den ryska systematiska dopningen.

– Det är dopning. Någon måste titta på vad norska skidförbundet håller på med, säger finske anti-dopningschefen Timo Seppälä.

Det norska skidlandslaget är i blåsväder.

Efter Martin Johnsrud Sundbys brott mot dopningsreglerna, vilket ledde till två månaders avstängning, kom nya uppgifter fram i går.

Flera anonyma norska landslagsåkare berättade att de erbjudits astmamedicin – av det egna förbundet – trots att de varit friska.

– Vi blev, milt uttryckt, överraskade. Varför skulle vi som är friska använda nebulisatorn?, sa en av åkarna enligt TV2.

”Det är dopning”

Och nu möts Norge med kritik från övriga skidnationer.

Den finske anti-dopningschefen Timo Seppälä menar att det är medveten dopning och jämför tillvägagångssättet med anabola steroider.

– När det här kommer efter Sundby-fallet säger det sig själv att något är fel. Man ska inte använda läkemedlet på detta sätt – det är dopning. Någon måste titta på vad norska skidförbundet håller på med, säger Seppälä enligt Ilta-Sanomat.

Även franske skidstjärnan Maurice Manificat rasar mot norrmännen.

Han drar paralleller till den ryska systematiska dopningen.

– Hur kan Norge döma ryssarna och kräva stränga straff om de själva inte har rent mjöl i påsen. Är Norge verkligen bättre än ryssarna själva? Det är ett problem för längdskidåkningen när det handlar om den största nationen. Det är olyckligt, säger Manificat enligt Dagbladet.

Tar till krisåtgärder

Norge svarar nu med att man planerar krisåtgärder.

Norska skidförbundets ordförande Erik Röste har nu krävt en genomgång av landslagets medicinvanor.

– Skulle det mot förmodan visa sig att det finns en olycklig praxis, så skulle alla tjäna på att det kom fram och hanterades på rätt sätt, säger Röste i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM