Stenson ska bryta majorförbannelsen

SPORTBLADET

Det väntas klassiskt brittiskt pissväder

1 av 2 | Foto: REUTERS
Vädret ställde till det rejält under The Open 2015

TROON. Henrik Stenson vill bryta den svenska majorförbannelsen.

I vägen står 155 andra spelare – och ett klassiskt brittiskt pissväder.

– Det är bara att ta på sig allt man har och gå ut och gneta, säger stjärnan inför den tuffa utmaningen som väntar i British Open.

The Open är tillbaka på Royal Troon Golf Club.

Den klassiska banan belägen alldeles sydväst om Kilmarnock är den enda British Open-bana som Henrik Stenson ännu inte spelat.

Därmed sluts cirkeln.

Förhoppningsvis bryts även förbannelsen.

– Nu har jag spelat fem raka majors utan att sätta mig själv i läge. Då vinner man inga tävlingar. Man måste vara med i hetluften. Ju fler gånger jag och andra svenskar sätter oss i läge, desto större blir chanserna. Förr eller senare hoppas jag vi kan ro den där majorn i hamn, säger 40-åringen apropå jakten på Sveriges första majortitel på herrsidan.

Oväder direkt

Formen är god.

Både hos Stenson – och hos Alexander Norén.

Den sistnämnde vann, skrällartat, inför-tävlingen Scottish Open och traskar runt här i Troon med ett leende på läpparna.

– Men jag svävar inte på moln. Det gäller att ladda om, för nu börjar en ny tävling, säger han.

Ja, i dag rivstartar den 145:e upplagan av The Open. Och det gäller att kliva in i klubbhuset med ett bra scorekort. För redan i morgon, fredag, kommer ovädret.

Väderprognosen säger 90 procents chans till regn och vindarna väntas piska in från havet med en styrka upp emot 10 sekundmeter.

Och så väntas det fortsätta helgen ut.

Då blir den redan svåra banan inte bara en, utan flera nivåer tuffare.

– Då blir det inget skönlir. Börjar det blåsa 2-3-klubbor och regna, då måste du växla över från att spela normalt till att spela en överlevnadstävling, säger Henrik Stenson.

”Spelar helst utan regnjacka”

Han hoppas på ”lätt bris och solsken”, men förväntar sig det värsta – ett klassiskt brittiskt pissväder.

– Helst spelar jag utan regnjacka. Man känner sig som en Michelingubbe när man går runt med tre laget kläder på sig. Men det är bara att gilla läget. Man får ta på sig det man har och gå ut och gneta.

Tror du att svåra förhållanden gynnar äldre, mer erfarna spelare?

– Kanske. Om man varit med länge och spelat många tuffa rundor genom åren så kan det vara bra. Nu verkar det bli både regn och vind, så det är lika bra att ställa in sig på det.

Och Stenson är redo.

– Jag har med mig det mesta; mössor, vantar, handvärmare, underställströjor – hela biten. Så förhoppningsvis är ”vi” hyfsat förberedda.

Spelar med mästaren

15.15, svensk tid, slår han ut.

Och han gör det i en riktig ”publikboll” tillsammans med regerande mästaren Zach Johnson och världsåttan Adam Scott.

– Det är alltid kul att mäta sig med de bästa. Så det blir en extra morot. Spelar du med bättre spelare så vill du alltid göra det där lilla extra, säger Henrik Stenson.

ARTIKELN HANDLAR OM