Klart: Ryssland kastas inte ut från OS

SPORTBLADET

Det blir ryskt OS–deltagande.

Varje idrottsförbund får bestämma om de ska delta.

Det meddelade IOK under söndagen.

Efter den ryska dopningsskandalen kom i torsdags beskedet att samtliga ryska friidrottare stoppas från kommande OS.

Ett besked gällande övriga ryska idrottare skulle dock dröja fram tills i dag, söndag.

Redan under gårdagen sipprade dock uppgifter ut – då Daily Mail skrev att samtliga 387 ryska idrottare portas från mästerskapet. Så blir det dock inte.

”Skyddar rena idrottarna”

Under söndagen meddelade Internationella Olympiska Kommittén, IOK, att det istället är upp till varje individuellt idrottsförbund att göra bedömningen om de ska delta eller inte.

– En idrottare ska inte lida och ska inte straffas för ett system i vilket han inte var inblandad i, säger IOK:s ordförande Thomas Bach efter beslutet enligt AP.

Även om det är upp till varje enskilt idrottsförbund att göra bedömningen om Ryssland ska få delta i mästerskapet eller ej måste varje rysk individ uppfylla en rad krav från IOK.

– På det här sättet skyddar vi de rena idrottarna, genom de här tuffa kriterierna för alla ryska idrottare, säger Thomas Bach.

Tidigare dopningsdömda får ej delta

Bland de utsatta kraven finns att deltagande ryssar bevisligen måste vara rena idrottare, någonting som förbunden ska se till genom att exempelvis kontrollera varje individs anti–dopningshistorik. Dessutom får tidigare dopningsdömda idrottare inte delta i OS, det oberoende av om de har avtjänat sitt straff.

– Först och främst skickar det ett tydligt meddelande att de ryska idrottarna måste ta ett kollektivt ansvar för det systemet som har funnits. Å andra sidan är det också ett budskap av uppmuntran till de rena idrottarna, att de har möjligheten att visa att de är rena och att de då kan delta i OS och på så sätt fungera som positiva förebilder mot dopningen i Ryssland. De kan visa att man kan uppnå något i olympiska idrotter om du är ren.

Stepanova stoppas

Förutom beslutet kring ryska idrottare generellt har IOK även fattat ett beslut kring löperskan Julia Stepanova, 30, som givit information om den ryska dopningsskandalen. Stepanova har velat tävla under neutral flagg – och det internationella friidrottsförbundet, IAAF, har gett henne grönt ljus. IOK gick dock emot IAAF:s linje och nekar Julia Stepanova deltagande i mästerskapen. Det med anledning av hennes tidigare dopningsavstängning, vilken IOK menar gör att hon inte uppfyller de ”etiska kraven” för ett deltagande.

OS i Rio de Janeiro avgörs 5–21 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

IOK

Sommar-OS