Han ska få OS till Sverige – och bräcka Erdogan

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Richard Brisius..
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Richard Brisius..

En svensk seglare ska försöka få OS 2026 till Sverige.

Turkiets president Erdogan ska försöka se till att han misslyckas.

– Jag ser alla kandidater som lika vassa, säger SOK:s nya kampanjchef Richard Brisius.

Stockholm, Falun och Åre vill samsas om OS 2026. De ser ut att få tuff konkurrens. Oslo, Almaty, Innsbruck, Calgary och Sapporo visar intresse för spelen, men hittills är schweiziska Sion de enda som formellt lämnat in sin kandidatur.

Nummer två verkar bli Erzurum i nordöstra Turkiet. Förvisso brukar landet prestera blygsamt i vintersport och måhända är centralorten mindre än Göteborg, men i ryggen för sin kampanj har de presidenten Recep Tayyip Erdogan. Förra veckan meddelade Erdogan att ett snabbtåg ska byggas i distriktet och att han personligen ska hjälpa till med att få OS 2026 till Erzurum.

– Vi har tagit ett första steg. Med några små justeringar kan vi ta det vidare, sa Erdogan enligt Middle East Online.

Visionen: Bästa spelen någonsin

2018 måste en eventuell svensk ansökan vara inne och året därpå avgörs om den är bättre än motkandidaterna. Lång väg kvar alltså, men under torsdagen presenterade SOK den kampanjchef och vd för OS-bolaget som ska göra allt möjligt. Richard Brisius har en bakgrund i seglingen och ser det som fullt realistiskt att Stockholms kandidator vinner.

– En vision är att ett OS och ett Paralympics i Sverige ska bli det bästa någonsin. Vi har mycket unikt att komma med avseende hållbarhet, transparens och mänskliga rättigheter, säger Brisius.

Vilken konkurrent ser du som tuffast?

– Jag ser alla som lika vassa. Det kom till två nya den här veckan, så jag tror att det kommer bli tufft.

Förslag: rösta om ringarna

Är det inte fel att be en seglare att ordna hit vinter-OS?

– Det är jag fel man att svara på. Det är fortfarande en vattensport, men det är fruset vatten. Jag brinner för sport och för den olympiska idén.

Hur tror du att stämningen i Stockholm skulle bli under två veckor i februari 2026 om ett OS pågick?

– Det kommer att vara en enorm energi i hela Sverige. En stolthet, en skarphet, för när man samlas runt någonting lyfter man sig och blir lite bättre.

Var ställer vi de största ringarna? I Kungsträdgården?

– Det vet jag inte. Det kanske man ska rösta om. För det är viktigt att vi skapar det här tillsammans med stockholmare och andra svenskar.

Publicerad: