Sågar regeln som ger Johaug dubbla segrar

RUKA/STOCKHOLM. Therese Johaug vann jaktstarten under minitouren i Ruka.

Dessutom fick norskan med sig en världscupseger till.

– Det är märkligt och konstigt, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Therese Johaug var helt överlägsen när minitouren i Ruka avslutades med en jaktstart. Norskan gick i mål en minut och 15 sekunder före landsmaninnorna Astrid Uhrenholdt Jacosen och Heidi Weng.

Johaug fick dessutom ytterligare en världscupseger eftersom hon hade snabbaste åktid i loppet.

”Ger inspiration”

Alla gillar dock inte den regeln.

– Det är märkligt och konstigt. Att man kan åka en skidtävling och få två segrar. Det tycker jag är fel. Jag tycker att man ska ha först i mål som vinner. Att bästa sträcktid får en världscupseger tycker jag är fel, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Charlotte Kalla, som kom till den mixade zonen med känslan av att ha kunnat trycka på rejält i loppet, gillar dock regeln.

– Från det utgångsläget jag har är det otroligt viktigt att ha något annat att gå för. Jag tycker den (pallen) är inspirerande. Det ger inspiration i sådana här lopp, säger hon.

Johaug åker därmed hem från Ruka med tre världscupsegrar. Även hon tycker att reglerna är rätt.

– Jag tycker det är bra för det ger de som startar längre bak i fältet en möjlighet att vara med och slåss om en seger i världscupen eller en pallplats. Jag tycker att det är helt rätt.

Men föresättningarna är väldigt skilda?

– Jag fick göra loppet helt själv till skillnad mot många som startade bakom mig och hade ryggar att gå i.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.