Ståhl tillbaka som världsetta: ”Känns trist...”

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Daniel Ståhl är tillbaka som världsetta i diskus.

Colombias Mauricio Ortegas 70,29 har underkänts av internationella friidrottsförbundet World Athletics och plockats bort från världsbästalistan.

– Men jag tycker det är lite tråkigt om det tar bort resultaten, säger Daniel Ståhl själv när Sportbladet berättar nyheten.

Daniel Ståhls reaktion kanske inte är vad de flesta väntar sig.

Speciellt som han just fått tillbaka platsen som världsetta.

– Men det är inget jag tänker på. Det här var en nyhet för mig, men det känns trist om de ska få resultaten strukna. Även om jag inte vet vad som har hänt, säger Ståhl som alltid värnat om sin gren och sina medtävlare.

Men Mauricio Ortegas superkast och personliga rekord med över tre meter har varit ifrågasatt ända sedan diskusen landade på ett nytt sydamerikanskt rekord.

Och ännu mer ecuadorianen Juan José Caicedos 69,60, då han satte personligt rekord med nästan sju meter i samma tävling. Ett resultat som också plockats bort ur den officiella världsårsbästastatistiken.

”Plötsligt tio meter längre”

– Jag tillhörde dem som hade svårt att svälja de här resultaten redan från början, säger friidrottsexperten A Lennart Julin.

– Det är alltid ett problem som statistiker när något verkar för bra för att vara sant. Och i Caicedos fall har vi en kille som varit med i många år och harvat och legat stadigt mellan 55 och 60 meter år ut och år in. Nu kastar han plötsligt tio meter längre jämfört med i fjol.

– Det kan ju ha varit några supervindar just den dagen, men jag kan inte se att det blåser på de bilder som lagts ut.

Men Julin har inte varit inblandad i att resultaten nu plockats bort.

LÄS VIDARE

Ytterst ovanligt

Det är fortfarande oklart vilken den direkta anledningen är eller om de kan godkännas igen efter ytterligare granskning.

De står fortfarande kvar som obekräftade resultat under respektive idrottares profil på World Athletics hemsida.

Men det är ytterst ovanligt att resultat stryks ur statistiken, speciellt världsårsbästan.

– Jag kan inte påminna mig att jag sett det förut, säger Daniel Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson.

– Men jag vet inte varför och jag vill inte ifrågasätta någon förrän jag har hela bilden. Det är nog bra att de kollar vad det handlar om, men oavsett om det är giltigt eller ej så tycker vi bara att det är intressant om det kommer fram nya 70-meterskastare.

– Jag har sett Ortega kasta bra på träning och han är en duktig kastare. Ecuadorianens 69,60 är väl svårare att förstå. Han har blivit nästan tio meter bättre sedan förra året. Det kan hända, men det är naturligtvis väldigt ovanligt att det sker på den nivån.

Frågan är vad som händer nästa gång det kastas diskus i portugisiska Lovelhe där världsresultaten kom.

Det är en ny tävling utlyst den 29 juli.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN