CJ Björk: Kan vara sista chansen att tysta tvivlarna

avCarl-Johan Björk

Publicerad:
Uppdaterad:

Andy Reid är mannen som kan tala med quarterbackar.

Men utan en Super Bowl-triumf på meritlistan kommer röster alltid hävda att Kansascoachen inte är någon vinnare.

I år har hans Chiefs sin bästa, och kanske sista chans, att tysta tvivlarna och lyfta den titel han saknar.

Sedan AFL och NFL slogs ihop 1966 är Kansas City Chiefs 61- årige head coach Andy Reid på tredjeplats när det gäller vunna matcher under grundsäsongen (207) bakom legenden Don Shula (328) samt Patriots Bill Belichick (273). Utöver detta så har han även tio stycken divisionstitlar och en vinstprocent om 61,8 procent på sina 21 år som huvudtränare i NFL. Reid är ett anfallsgeni, och även en så kallad “quarterback whisperer” – ”mannen som kan tala med quarterbackar”, om ni så vill.

Legenden om detta har bara blivit starkare sedan han kom till Kansas där han har tagit Chiefs till slutspel sex gånger under de sju säsonger han har stått vid rodret. 

Väl i slutspelet är erfarenhet otroligt viktigt, det som trumfar detta är erfarenheten av att vinna i slutspelet. Och det är här Kansas City Chiefs HC Andy Reids historia kommer till korta. Senast i fjol fick Reid och Chiefs se sig själva besegrade i en match om AFC mot ett New England Patriots som knep segern mitt framför näsan på dem i en riktig holmgång som gick till övertid. 

Laget kan ha nått sin kulmen

Senast Reid tog ett lag till Super Bowl var 2004, då med Philadelphia Eagles och redan då mötte han Patriots för att åka på en förlust. Ett Patriotslag som då hade en linebacker som stundtals gästspelade på anfallet som tight end vid situationer nära end zone, och även flertalet gånger tog emot touchdown-passningar från Tom Brady. Denna Linebacker är den nuvarande HC:n i Tennessee Titans, Mike Vrabel, som i spelaruniform har hissat Lombardi Trophy hela tre gånger under sin tid med Patriots (2001-2008) innan han passande nog avslutade sin spelarkarriär med Kansas City Chiefs (2009-2010). 

Att Vrabels slutspelsframgångar som spelare är imponerande är givet men i sammanhanget så är Vrabel novisen i coachrollen när det kommer till kvällens möte mot Chiefs Reid då Vrabel aldrig gått så här långt i slutspelet i nuvarande tränarroll. 

Laget som Reid tillsammans med stab och organisation har byggt under dessa år kan ha nått sin kulmen, och frågan är om detta inte är den största, och kanske sista, chansen Reid har för att tvätta bort sin förlorarstämpel i slutspelet. 

Foto: Don Wright / TT NYHETSBYRÅN

Då kan han sudda bort alla tvivel

Man kan argumentera för att det kommer fler möjligheter för Reids Chiefs och deras talangfulla trupp, även om de skulle förlora ikväll. Men att ta sig till en Super Bowl är inte en lätt uppgift trots en väl sammansatt laguppställning. Se bara på New Orleans Saints som vann Super Bowl 2009, för att sedan dess snava på mållinjen flertalet gånger. Även Green Bay Packers såg ut som ett lag som skulle vara en stadig gäst på den stora scenen när de tog hem ligasegern 2010.  

Reid är just nu den enda HC:n i NFL:s historia med totala vinster än 200 utan en mästerskapstitel. Som läget är nu så kommer Reids namn inte nämnas när det gäller framtida Hall of Fame utmärkelser, rättvist eller inte. Men med endast två vinster bort inom kommande två veckor så kan Reid sudda bort alla tvivel gällande brist på slutspelsprestationer. 

Men en säsong där både New England Patriots och Baltimore Ravens är utslagna, så ser det just nu ut som om detta är Andy Reids största chans att leda sitt lag till den enda seger som räknas. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM