Vägrar ge ut gamla prov: ”Chockerande”

Wada vill testa om gamla dopningsprover från Mo Farah i utredningen mot tränaren Alberto Salazar.

Men den brittiska antidopningsorganisationen Ukad vägrar släppa proverna.

– Helt ärligt, det är chockerande, säger Kara Goucher, tidigare maratonstjärna i Alberto Salazars träningsgrupp.

När Nike-kopplade Alberto Salazar, mitt under brinnande friidrotts-VM, stängdes av som tränare på grund av dopningsbrott slog det ner som en bomb i friidrottsvärlden. Salazars träningsgrupp Nike Oregon Project har tidigare innehållit stjärnor som Mo Farah, Galen Rupp och under fjolåret världsmästare som Sifan Hassan och Donovan Brazier.

Det har inte funnits några bevis för att någon av de stjärnorna dopat sig. Däremot har Salazar, enligt USA:s antidopningsorganisation, Usada, gjort sig skyldig till att ”organisera och möjliggöra dopningsbrott” bland annat genom att köpa in testosteron och dessutom administrera olika typer av regelvidriga injektioner.

Nu vill Wada granska fallet närmare och testa om gamla prover från aktiva som Salazar haft. Men när de begärt Mo Farahs urin- och blodprover från brittiska Ukad har de fått nej.

”Måste finnas goda grunder”

Organisationen säger att det inte finns ”trovärdiga bevis” nog för att öppna gamla prover och testa om dem.

– Anledningen till att vi lagrar prover är för att vi ska kunna testa om dem när vetenskapen gör framsteg. Och varje gång vi öppnar ett lagrat prov så försvinner chansen för oss att titta efter något annat senare. Så vill någon göra ett omtest måste det finnas goda grunder för det, säger Ukad:s chef Nicole Sapstead till Telegraph.

Kara Goucher tillhörde Alberto Salazars träningsgrupp när hon vann VM-silver på 10 000 meter 2007 men var sedan en av de första som höjde rösten mot coachens arbetsmetoder.

Hon är skarpt kritisk till den brittiska antidopningsbyrån.

– Helt ärligt, det här är chockerande. Om en tränare som är dömd för ett dopningsbrott inte räknas som ”trovärdigt bevis” så vet jag inte vad som gör det. Vad det nu är värt så är Wada välkomna att testa om mina prover när som helst, säger hon.

Mo Farah har ännu inte kommenterat önskan att testa om hans gamla prover. Alberto Salazar har sedan tidigare överklagat domen mot honom.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.