Magda Forsberg: Jag var så ledsen

Magdalena Forsberg mådde bedrövligt under delar av karriären.

Trots alla segrar var det nära att skidskytten gick in i väggen.

– Jag var så ledsen och orkade ingenting, säger hon i en intervju med Sundsvalls tidning

Det är svenskt skidskyttes stoltaste segerrad.

Från säsongsstarten 1996 till avslutningen 2002 vann Magdalena Forsberg den totala världscupen sex gånger i rad. Hon kammade hem sex VM-guld och fyra Jerringpris och verkade till det yttre må fantastiskt.

Men så var det inte.

”Tyckte synd om mig själv”

I en intervju med Sundsvalls tidning beskriver 52-åringen sorgen som följde med stressen och påfrestningarna.

– Det gick så himla bra och jag vann åtta världscuplopp efter varandra, bara vann och vann och vann. Till slut fattade jag inte att jag vann, jag var helt slut och var nästan inne i väggen. Jag tyckte mest synd om mig själv och grät för att jag var helt slut och kände all press utifrån, säger hon till tidningen.

I dag har hon lika många åtaganden som under den aktiva karriären, men av en annan art. Forsberg är bland annat föreläsare, skogsägare och ambassadör för Cancerfonden. Skillnaden nu är att hon är lycklig och i balans.

”Jag orkade ingenting”

När allt snurrade på som mest, när segrar och medaljer trillade in, var det omöjligt att ha full kontroll.

– När man vinner blir det så mycket extra runt omkring som tar så mycket energi. Det är massor med media, dopingkontroller, prisutdelningar, sponsorgrejer – jättemycket som man måste orka med. Totalbelastningen blev för stor. Allt var egentligen bara positivt och jag var ju världens lyckligaste, för jag bara vann och vann, men ändå var jag så ledsen och orkade ingenting.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.