Inomhus-VM i friidrott skjuts upp på grund av viruset

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Coronaviruset härjar i Kina.

I ett pressmeddelande meddelar internationella friidrottsförbundet, World Athletics, att årets inomhus-VM i Nanjing skjuts upp – i ett helt år.

– Det är väldigt tråkigt för våra aktiva, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Inomhus-VM i friidrott skulle anordnats i kinesiska Nanjing i mars månad detta år.

Nu blir det i stället mars månad – nästa år.

I ett pressmeddelande meddelar internationella friidrottsförbundet att mästerskapet är uppskjutet i ett år. Detta på grund av coronaviruset som brutit ut i landet.

”Vi vet att Kina gör allt de kan för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset och vi stöttar dem i deras försök men vi måste ge våra idrottare, medlemsländer och partners en tydlig väg framåt i en komplex samling omständigheter”, skriver World Athletics.

Funderade på att flytta till annan stad

IAAF skriver också att det fanns på tapeten att flytta mästerskapet geografiskt i stället för tidsmässigt.

”Vi har funderat på möjligheterna att flytta mästerskapet till ett annat land och vill tacka de städer som ställt upp. Men, med tanke på oron som fortfarande finns att viruset sprids utanför Kina, så har vi valt att inte gå vidare med detta, då det kan leda till ytterligare förskjutningar”, skriver arrangörerna.

”Blandade känslor”

En av alla de idrottsstjärnor som nu inte får tävla innemästerskap i vår är svenske stavhopparen Armand Duplantis.

”Jag har blandade känslor. Det hade ju varit kul att tävla på ett inne-VM men det är också skönt att inte riskera att bli sjuk”, skriver Duplantis i ett sms till Sportbladet.

Förbundskapten Karin Torneklint stod precis i begrepp att tillsammans med hela förbundsledningen åka på en planeringsresa till Åbo när beskedet kom.

– Ja, nu kan vi stryka den punkten, säger hon.

”Nu kan de aktiva välja”

Vad känner du kring beslutet?

– Trots allt måste man tänka att det är värst för dem som drabbas. De som bor i Kina har en tuff situation. Sen är det väldigt tråkigt för våra aktiva som missar ett mästerskap. 

Torneklint menar att det sannolikt inte påverkar OS-säsongen särskilt mycket förutom möjligen för dem som tänkt att jaga ett kvalresultat på mästerskapet. Men ett tidigt beslut underlättar.

– Nu kan de aktiva välja att försöka toppa sig till tävlingar som ligger tidigare i planeringen, säger förbundskaptenen.

Nanjing ligger 60 mil från den hårdast drabbade staden Wuhan.

Publicerad:

LÄS VIDARE