Kalla bryter herrdominans: "Stort erkännande"

Av: 

TT

Charlotte Kalla har brutit den manliga dominansen bland Sveriges mest omskrivna idrottsprofiler.

För första gången på nio år är det damerna först.

– Ett riktigt stort erkännande, damidrott berör, säger skidstjärnan.

Sedan 2010 har Retriever, i samarbete med TT, utfört en årlig undersökning kring Sveriges mest omskrivna idrottsprofiler. Topplistan på 20 personer har varit mansdominerad.

Fram till i år.

För första gången någonsin toppar nämligen en kvinna, skidstjärnan Charlotte Kalla, listan. Dessutom är det för första gången fler kvinnor än män på topp-20.

– Spontant blir jag givetvis otroligt glad, men också överraskad. Om jag tänker tillbaka på förra säsongen så gick det inte spikrakt och jag hade inte de största framgångarna. Jag hade inte väntat mig det här. Det är otroligt smickrande att se, säger Charlotte Kalla.

Stafettguld höjdpunkt

Den framgångsrika 32-åringen, som tagit tre OS-guld och tre VM-guld, har under de senaste nio åren varit en av landets mest offentliga idrottsstjärnor. Säsongen 2018–2019 blev däremot inte som hon hade tänkt sig med en elfteplats i totala världscupen och utan individuell medalj på VM i Seefeld, Österrike, i vintras.

– Det är nog både i med- och i motgång som det intresserar det svenska folket att läsa om oss. Min fjolårssäsong var ett sådant år. Det gick väldigt bra i början och sedan hade jag inte den resan mot VM som jag hade hoppats på, utan det var ganska motigt och mycket osäkerhet, säger Kalla och fortsätter:

– Det visar att vi elitidrottare också är mänskliga. Den succén som det blev med VM-guldet i svenska damlaget (stafett). Att vi äntligen fick slå Norge och på det sättet, det var riktigt härligt och verkligen säsongens höjdpunkt.

Ibrahimovic har dominerat

Medieanalysföretaget Retrievers lista brukar präglas av årens stora idrottsmästerskap – och har dominerats av herrfotbollsprofiler. Anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic toppade listan åtta år i rad (2010–2017) innan förbundskapten Janne Andersson tog över topplaceringen i fjol efter ett framgångsrikt herr-VM i Ryssland.

Att det i år i stället är fotbollsdamerna som har tagit över är anmärkningsvärt – men inte speciellt oväntat. Under VM i Frankrike gjorde Sverige stor succé och tog brons. Sex av spelarna, plus förbundskapten Peter Gerhardsson, finns med på årets topp-20. Även samtliga fyra ur skiddamernas stafettlag som tog VM-guld i Seefeld är med.

– När jag har fått låta det sjunka in ser jag på det för kvinnoidrotten i stort. Och som ett riktigt stort erkännande, damidrott berör. Det skrivs så pass mycket om damidrottare att det nu för första gången är en kvinna överst på listan. Jag tror ju att vi som förebilder är jätteviktiga för att både inspirera och engagera barn och unga, säger Charlotte Kalla.

"Kvinnornas år"

Jämfört med fjolårets lista, då Kalla var trea, är det tredubbelt så många kvinnor (4 i stället för 12) och hälften så många män (8 i stället för 16) på topp-20.

Under perioden 1 oktober 2018 till 30 september 2019, då undersökningen utfördes, är Kalla omnämnd i 15 904 artiklar. Knappt före fjolårets etta Janne Andersson på 15 062.

– Det har varit kvinnornas år. Fotbollsdamerna har blivit väldigt mediala, det ser vi även om vi kollar på interaktioner och engagemang på sociala medier. Och om man tittar på en sådan som Nilla Fischer har hon gått från att vara omnämnd i 3 000 artiklar till 10 000 artiklar. Hon var omskriven tidigare också, men det här har varit extremt, säger Jenny Wikstrand, medieanalytiker på Retriever.

Skriv inlägg

 • Enskilda prestationer väger mycket mer en lagidrott. Zlatan vore ingenting utan resten av läget. Heja Charlott Kalla

  Lars H

 • Magnus Svensson o Ivan Hansen

  Firsov

 • ZLATAN Sveriges största idrottsstjärna genom tiderna!!!

  Håkan

 • Magnus Svensson och Ivan Hansen kult

  Firsov

 • Stina Nilsson eller Daniel Ståhl

  Frr
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.