Björgen efter talangens kritik: ”Helt rätt”

Norska talangen Kristine Stavås Skistad var arg och besviken efter att hon petats från landslaget trots ett formstarkt VM.

Men Marit Björgen stöttar landslagsledningen i beslutet.

– Jag tycker det var helt rätt, säger hon.

I Norge har det länge blickats med viss avund mot Sverige och vårt damlag i längdskidor. I synnerhet när det gäller återväxten. I Norge har man under många år förlitat sig på samma stjärnor som sakta närmat sig, eller i vissa fall, klivit över 30-strecket. Medan Sverige slussat in Stina Nilsson, Ebba Andersson och nu Frida Karlsson i absoluta världseliten har Norge haft svårt att hitta någon ny stjärna.

Därför har intresset för Kristine Stavås Skistad, 20, varit stort i vårt västra grannland. Den sprintfokuserade talangen slog igenom stort när hon så när tog sig till final på VM och dessutom hamnade i centrum för medieintresset när hon deklarerade att hon var ovän med Frida Karlsson.

Björgen.
Björgen.

Men när Norges förbundskapten Ole Morten Iversen skulle ta ut sitt tolv kvinnor starka lag till kommande säsong petades Stavås Skistad.

– Jag trodde att jag skulle komma med. Men det är tydligen sex sprintåkare som bevisat mer än vad jag gjort, sa hon syrligt då.

”Hoppas få tillbaka Heidi”

Kristine Stavås Skistad placerades i stället i det så kallade rekruttlaget med andra talanger och i Norge kallades beslutet för ”fegt” av norske tv-experten Petter Skinstad.

Men när Sportbladet pratar med alla tiders skiddrottning, Marit Björgen, är hon tydlig med att hon tycker att prioriteringen var korrekt.

– Jag tycker det är rätt att hon är på rekruttlaget, det är rätt väg att gå. Sen har hon varit med någon samling och fått möjlighet att pusha tillsammans med A-laget. Jag tycker det beslutet är helt rätt, säger Björgen.

Hur ser du på återväxten i Norge annars?

– Vi har några nya sprintåkare som kan ta steg, det har varit lite fokus på det. Men sen hoppas jag också att vi kan få tillbaka Heidi (Weng) tillbaka på absolut toppnivån i år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.