Britta Johansson Norgren

Svenska hoppet: Tror inte de kommer dominera

Britta Johansson Norgren om mötet med Björgen och Johaug

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Marit Björgen satsar på långlopp och får kanske sällskap av Therese Johaug.

Den svenska distansstjärnan Britta Johansson Norgren välkomnar men är inte orolig för den norska utmaningen.

– Jag tror inte att de kommer att gå in och dominera, säger hon.

Britta Johansson Norgren är 37 år. Senast i mars vann hon långloppscupen i skidor.

Hade vi frågat henne förra våren hade hon trott att det skulle bli hennes sista säsong. Det finns saker som fått henne på andra tankar.

Bland annat nioåriga dottern Emilias ord.

– Hon säger att hon inte vill att jag ska lägga av och hon tycker att det är roligt att jag åker skidor. Det gör det mycket lättare att fortsätta. Det var några veckor som var tunga när min dotter (född 2011) var liten och man hade dåligt samvete, berättar Britta Johansson Norgren, som tävlar för Team Lager 157.

”Som en boost”

Och under det senaste dygnet har fler skäl kommit.

I går berättade Marit Björgen, den norska skiddrottningen, att hon gör comeback och satsar på långlopp. Främsta målet är Vasaloppet. Även världscupens dominant Therese Johaug är sugen och kan dyka upp i långloppen efter VM i Oberstdorf i februari.

Som om det inte räckte som bränsle lanserade Visma Ski Classics under dagen en ny satsning på en skidornas Grand Slam, där Vasaloppet, Marcialonga, Jizerska och Birkebeinerrennet kommer att ingå. Loppen definieras som ”The Grand Classics” och tittar man historiskt sett finns det ingen åkare som lyckats vinna alla dessa fyra lopp under en och samma säsong. Lockelsen att bli historisk kittlar, menar Britta Johansosn Norgren:

– Det är som en boost i träningsvardagen, säger hon och fortsätter:

– Jag har vunnit tre av loppen, ”Birken” är det som jag inte har vunnit vilket är en motivation i träningen att göra. Det är väldigt tufft att ta alla fyra på samma år, men omöjligt är det inte.

Vinnaren av en Grand Slam belönas med miljonbelopp.

– Lyckas man vinna de fyra förtjänar man de pengarna... då har man lyckats med något stort, säger svenskan.

”Starkare varje år”

Hon ser fram emot att möta mästerskapsdrottningen Marit Björgen i vinter och hoppas att tävlingarna blir av trots coranapandemins sviter.

– Det passar nog henne väldigt bra att köra långlopp. Vi är lite liknande typer som skidåkare. Hon har också barn så det är inte jättelätt att få ihop allt, men hon har alla förutsättningar att bli bra, säger Britta.

Vinner du?

– Ja, det hoppas jag. Och lyckas man skulle det vara ett kvitto på det jobb man har gjort. Jag hoppas att jag har ett försprång. Jag har blivit starkare varje år sedan jag åkte världscup, men samtidigt är det mycket annat som ska stämma.

Britta Johansson Norgren är inte orolig för att det blir en total norsk dominans om både Björgen och Johaug kommer till start i vinterns långloppscirkus.

– Jag hoppas inte att det är så lätt som många tror bara för är de är så bra. Skulle jag in och köra Tour de Ski har inte jag en chans i backen där och jag tror inte att det är självklart att de är bra på att staka nio mil. Det är inte heller jättelätt att gå in och staka i de mer kuperade loppen.  Det är en del styrka och teknik. Jag tror att vi som gör det ändå nu är så specialiserade. Klart att de har ett väldigt bra utgångsläge för de har kapacitet, men det finns fler aspekter.

– Bara för att en del norska tjejer börjar köra tror jag inte att de kommer att dominera. Men visst, de kommer att vara väldigt högt i resultatlistorna och det är roligt för sporten att Björgen och Johaug visar sig på den arenan också.

ANNONS EXTERN LÄNK

Grilltändare, grillvante och testvinnande grilltermometer - handla allt för grillsäsongen här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Skidornas Grand Slam ger miljonbelopp

ÄMNEN I ARTIKELN

Britta Johansson Norgren

Vasaloppet

Marit Björgen

Therese Johaug