Moa Lundgren: Vill bara ligga och se på film

21-åringen hoppar av vinterns höjdpunkt

avKristoffer Bergström, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Det var föräldrarna som såg att den gråtande Moa Lundgren inte var i slag att fortsätta tävla.

Nu avstår 21-åringen en av vinterns höjdpunkter.

– Först tyckte jag att de var helt dumma som ens tänkte tanken, men nu känns det skönt att slippa stressa, säger hon.

26:a i lördags, 34:a i söndags.

För ett år sedan vore det finfina siffror för Moa Lundgren, men efter vinterns nivåhöjning och topplaceringar var 21-åringen förtvivlad.

Jag kände mig patetisk, sa hon efter ena loppet. Jävla skithelg, efter det andra.

Tävlingshjärnan ville ändå inte räkna bort Ski Tour 2020, den nyinstiftade tävlingen över sex lopp i Sverige och Norge. Den var ett par dagar bort bara men hon hoppades alltjämt få åka.

Men så blir det inte.

I samråd med landslaget avstår hon en av säsongens stora mål.

”Det var otroligt jobbigt”

– Jag har varit otroligt laddad inför touren och verkligen velat köra. Men verkligheten kom ikapp i helgen. Jag var kanske inte så trött i kroppen, men huvudet var inte alls fit for fight. Det är tre dagar tills vi samlas innan och sedan sex lopp på åtta dagar, det blir för tufft för mig när jag ska åka U23-VM (i tyska Oberwiesenthal med start 28 februari) direkt efter också, säger hon.

Hur var beslutet att fatta?

– Otroligt jobbigt. När jag fick förslaget var jag väl inte helt överens med tanken. Men när man går igenom och känner att det inte är samma energinivå som tidigare känns det som enda sättet att inte köra mig i botten. Jag behöver bryta nu och hämta igen det.

Var det landslagstränarna som föreslog att du skulle stå över?

– Egentligen var det mamma och pappa som tyckte att de inte riktigt var den Moa som de är vana att se när jag gråtit två lopp i rad. När de som känner en börjar se sådana saker så… Det hade varit en sak om det var två tävlingar, men nu är det sex.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Inte träffat min familj”

Hon är inte förkyld. Musklerna värker inte. Men tre månader av resor, hotellrum och tävlingar har till slut tagit ut sin rätt, framför allt mentalt.

– Det har varit mycket. Jag har tävlat alla helger utom två och alla i världscupen. Det är helt nytt för mig och ett jättestort steg. Jag har rest otroligt mycket mer än tidigare och inte varit hemma och träffat min familj sedan december så det blev lite slut på energi i huvudet, säger Moa Lundgren.

Och mitt i allt har du flyttat till Östersund. Hur har det varit?

– En helt ny situation. Jag har aldrig bott ensam. Så att vara själv, äta middag själv och inte ha någon hund som kommer och myser med en har också varit en bidragande faktor. Det har varit mycket nytt på en gång, även om jag har trivts jättebra.

Så hur mår du?

– Jag mår bra. Det är inget fel på mig egentligen. Men ska jag tävla sex lopp i världscupen så tätt inpå ska det vara så att det spritter i kroppen. Men just nu vill jag bara ligga och se på en film.

”Jag gillar höga förväntningar”

– Jag har inte vetat och inte kunnat lägga upp den plan jag vill ha. Jag har hoppat på tåget varje gång jag fått chansen. Så jag behöver bryta lite nu efter hur helgen blev och ta det lite lugnt och träna en vecka.

Det har gått lite för bra?

– Ja, det kan man verkligen säga. Jag hade aldrig trott att jag skulle åka in på en åttondeplats i Nove Mesto av egen förmåga. Det är långt från vad jag hade kunnat drömma om. Men det har varit lite varit en helt ny situation. Det har blivit lite för mycket av det goda.

Hur ser planen ut framöver?

– Jag ska vara hemma i Umeå och hänga med vovven och ladda inför U23-EM.

Vad hoppas du på där?

– Jag gillar att ha höga förväntningar och jag har ju vunnit sprinten två år i rad, så det vore kul med en tredje.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM