Efter beskedet i Ski Tour: Det blir utmaningar

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

ÅRE. Ändringen i Ski Tour sätter press på lagledningarna.

Direkt efter informationsmötet på onsdag kväll samlades de svenska ledarteamet för ett möte.

– När det blir ändringar så blir det en del att göra, säger damtränare Magnus Ingesson.

Beskedet om ändringen av det planerade fjälloppet kom under onsdag eftermiddag, men det var först på kvällen som landslagens team fick information.

Och det blir mycket att hålla reda på inför långloppet (34 km) som på grund av hårt väder inte kommer att köras från Sverige till Norge utan ha start och mål på den norska gränsen.

Istället för tåg ska åkarna bussas till starten i Meråker. De första bussarna för damåkarna lämnar området kring Åre 07.00.

Vätska i bälte eller ryggsäck

Under loppet finns inte de traditionella coachzonerna utan åkarna kommer att bära vätska i bälte eller ryggsäck. Det kommer att finnas två langningsstationer. Men den ena kommer ledarna att ha svårt att ta sig till och vid den stora ”matstationen” får de bara langa en gång per åkare.

Direkt efter lagledarinformationen samlades de svenska tränarna. Sportbladet fick en kort stund med Magnus Ingesson som konstaterade att ”det är lite stressigt”.

Blir det rörigt efter ändringen?

– Nja, lite logistik blir det. Det är mer hur vi ska få ihop det. Utmaningen var att veta vad vi skulle få langa mat. Det hade varit bra om vi hade fått langa två gånger i den stora zonen.

– Vi visste inte mycket förrän vi fick se skissen. Men nu vet vi hur folk ska fraktas, att det inte är med tåg utan med buss. Vi ska först ha ledarmöte så vi har något att presentera för åkarna, säger han.

Kravet: Skräpa inte ned

Ett tydligt krav från arrangören är att åkarna inte skräpar ner i naturen. Ski Tour 2020 är en hållbar tävling och inget får lämnas kvar.

Tävlingsjuryns Robert Peets, från Estland:

– All plast och annat som åkarna tar med ut ska med tillbaka. Om åkaren vill äta en gel under loppet, måste den tas med tillbaka. Det är åkarnas ansvar. Det enda ställe de kan lämna skräp är i langningszonen där tränarna finns, säger han.

LÄS VIDARE

Svenska tränarna i möte inför torsdagens lopp.
Svenska tränarna i möte inför torsdagens lopp.
Publicerad: