Publicerad:
Uppdaterad:

Så fördelas krisstödet till idrotten

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen gav 500 miljoner i krisstöd till idrotten.

Nu har Riksidrottsförbundet fördelat pengarna.

Fotbollen får 128 miljoner och ishockeyn 95 miljoner kronor.

Över 4 000 ansökningar kom in från föreningar. 3 500 av dem får ta del av 454 miljoner kronor när Riksidrottsförbundet nu fördelat pengarna. 

Resterande 46 miljoner går till förbund och distrikt. 

– Det har varit en grannlaga uppgift att på ett så rättvist sätt som möjligt fördela 500 miljoner kronor när behovet är 1,3 miljarder. De som får mest får 60 procent av vad de har sökt och många får mindre än så, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Fotbollen får 128 miljoner av de 500 miljoner kronor som regeringen fördelar till idrotten.
Foto: BILDBYRÅN
Fotbollen får 128 miljoner av de 500 miljoner kronor som regeringen fördelar till idrotten.

”Ingen får allt de sökt”

Fotbollen, ishockeyn och friidrotten har drabbats hårdast av coronakrisen och får också ta störst del av pengarna. Fotbollen tilldelas 128 miljoner kronor, ishockeyn 95 miljoner och friidrotten 68 miljoner. 

– Det är helt naturligt att våra stora idrotter som har stora evenemang under den här perioden också får mest stöd. Men med vår fördelningsmodell så får ingen allt de har sökt, utan alla får bjuda till för att så stor del av idrotten som möjligt ska klara sig genom krisen, säger Eriksson.

Hur resten av pengarna fördelas mellan olika specialförbund kommer att presenteras i morgon. När Sportbladet når Eriksson säger han att motorsporten, handbollen och innebandyn också ligger högt.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Björn Eriksson.

Vad har ni fått för reaktioner från klubbarna?

– Det är olika reaktioner. En känsla jag har är att folk ändå tycker att vi har jobbat igenom det här så att det finns logik i det hela. Men eftersom 60 procent av alla utgifter skärs bort så är alla hårt drabbade. Det betyder att det är viktigt att folk upplever att det är rättvist. Men om alla är missbelåtna ungefär lika mycket så kanske vi ändå inte helt har träffat fel med tanke på att vi bara fått fördela 500 miljoner.

RF meddelar samtidigt att de begär ytterligare 500 miljoner kronor i stöd från regeringen. 

– Jag hoppas regeringen förstår den svåra situation som många föreningar befinner sig i och förlänger stödpaketet med ytterligare 500 miljoner kronor till sista september, säger Björn Eriksson. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: