Tufft för båda svenskarna i IndyCar

Colton Herta historisk segrare

Tävlingen på COTA skulle bli Marcus Ericssons revansch.

Istället straffades han - och nästan alla konkurrenterna tilläts köra förbi.

Marcus Ericsson som hade ett något tyngre kval trivdes ändå under racet på COTA i Austin Texas. I säsongens andra deltävling i IndyCar visade han fin racepace under stora delar av loppet och körde upp sig placering efter placering.

Men det avslutande depåstoppet var allt annat än bra och förstörde alla möjligheter till en framskjuten placering. Svensken släpptes ut för tidigt av teamet efter sitt däckbyte, vilket gjorde att han var nära att kollidera med en konkurrent i depån.

Ericsson lyckades vika undan, men domarna straffade honom för incidenten och svensken som var femma i racet fick släppa förbi nästan samtliga konkurrenter och tog målflagg på plats 15.

Teamet har bett om ursäkt för sitt agerande.

Felix Rosenqvist påkörd

Även Felix Rosenqvist hade ett tungt lopp, svensken som kvalade in på plats fem hade inte rätt inställningar på bilen och tappade flera placeringar.

– Vi hade stora problem på den andra uppsättningen mjuka däck, men när vi blev av med dem fungerade bilen bättre. Då låg jag istället fast i trafik och förlorade mer mark, säger Felix Rosenqvist.

Men det skulle bli värre än så, när 17 varv återstod blev han påkörd av Marcus Ericssons teamkollega James Hinchcliffe. Kanadensaren tryckte till svensken som snurrade och gick i räcket precis vid infarten till depån.

Jag var på utsidan av Hinchcliffe och tycker att jag gav honom plats. Jag antar att det är sådant som händer, säger Rosenqvist.

Även om han kom tillbaka ut på banan så var söndagen förstörd och han slutade på plats 23.

– Det här har varit en väldigt positiv helg på de allra flesta sätt, med bra fart på både träning och kval men ett lite sämre race, förklarar svensken.

– Jag tror dock att det är kopplat ganska hårt till karaktären av just den här banan och hur däcken fungerade just här. Vi kommer att analysera allt som hänt och jag ser redan fram emot nästa race om två veckor!

Colton Herta historisk vinnare

Tävlingen avgjordes av gulflaggen efter Rosenqvists kollision. Ledaren Will Power kunde inte gå in i depå när han ville och när han väl gjorde det fick han problem med växellådan och tvingades bryta. Det gjorde att han förlorade möjligheten till en bonus på 100 000 dollar och han var väldigt irriterad på reglerna efter loppet.

– Jag är väldigt besviken, jag leder i så många varv. Jag hatar verkligen det här sättet som det avgörs på, det är rent skitsnack. Du kan vara bäst på banan, men sedan avgörs loppet av ett lotteri, sa Power till NBC och Viasat Motor.

Vann gjorde istället nykomlingen Colton Herta. 18-åringen blev därmed den yngsta vinnaren i IndyCars historia.

– Det hade vi inte väntat oss, vi hade hoppats på en pallplats, men det var en perfekt strategi, säger amerikanen till NBC.

– Motorn gick sönder på den andra träningen och det har varit en fantastisk insats av hela teamet hela helgen.

Nästa deltävling avgörs i Birmingham, Alabama, om två veckor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.