Valtteri Bottas har pole position i Spanien GP

Publicerad:
Uppdaterad:
Valtteri Bottas.
Foto: TT
Valtteri Bottas.

SPORTBLADET

Fyra dubbelsegrar.

Men det räcker inte.

Mercedes dominerar i Barcelona - och Valtteri Bottas har pole position igen.

Ferrari kom till Barcelona och det första F1-loppet i Europa för 2019 med flera uppdateringar, med ny aerodynamik en uppdaterad motor och nytt bränsle.

Men inte hjälpte det.

– Uppdateringen fungerar, men vi saknar farten, sa Sebastian Vettel redan efter fredagens träningar, och det blev väldigt tydligt under lördagens kval.

Valtteri Bottas tog pole position efter ett makalöst starkt kval. Finländaren var sex tiondelar före Mercedeskollegan Lewis Hamilton och nästan nio tiondelar före Sebastian Vettel.

– Det känns fantastiskt bra, för varje varv jag körde i kvalet så hittade jag lite mer tid här och var. I Q3 fick jag verkligen i hop det med ett riktigt starkt varv, säger Valtteri Bottas som tog sin tredje raka pole position.

”Ger bra självförtroende”

Finländaren leder VM med en poäng före Lewis Hamilton och han imponerade redan under fredagen när han dominerade både kval- och racesimuleringar.

I kvalet körde han sedan det snabbaste varvet som någonsin körts i Barcelona.

– Detta ger mig ett bra självförtroende. Säsongen har startat bra, lika bra som jag hade hoppats på och jag får en allt bättre känsla i bilen, säger Bottas.

– Det paket vi har tagit med oss hit fungerar fint. Under fredagen var vår fart väldigt bra när vi simulerade längre stinter, men det är mycket som kan hända under loppet. Starten och kurva ett kommer att bli avgörande. Både Lewis och jag vill vinna så jag ser fram emot en tuff och jämn kamp.

”En akilleshäl”

För Ferrari var kvalet i Spanien däremot allt annat än kul. Banan i Barcelona brukar sätta en tendens för resten av säsongen och den här lördagen var båda Ferraris förare långt efter Mercedes.

Det kan vara en av anledningarna till att teamets förare såg bekymrade ut efter kvalet.

– Sista sektorn verkar vara än en akilleshäl, Mercedes var väldigt nöjda med bilen i siska sektorn, medan vi hade större problem. Bilen känns inte illa, men vi är inte tillräckligt snabba, analyserar Vettel.

– Vi tappar tid i samtliga kurvor, i den första och andra sektorn finns det raksträckor som gör att vi kompenserar förlusten, men i den tredje tappar vi hela tiden. Vi har mycket läxor kvar att läsa.

Max Verstappen, Red Bull, startar från position fyra och Ferraris Charles Leclerc delar tredje startled med Pierre Gasly, även han Red Bull.

F1-bloggen med snacket efter kvalet och inför Spanien GP.

Publicerad:

LÄS VIDARE