Hans Christer Holund åkte 20 mil på en dag

avEmelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

VM-mästaren på femmilen ifjol, Hans Christer Holund, ligger inte på latsidan.

I går åkte han 204,3 kilometer på skidor – och totalt har det blivit svindlande 367 kilometer på tre dagar.

– Jag är lite trött i benen i dag, säger han till NRK.

Hans Christer Holund var en av de som egentligen skulle kört det klassiska norska långloppet Birkebeinerrennet som är 54 kilometer.

Men när tävlingssäsongen i längdskidor är avblåst passade han på att köra den sträckan – nästan fyra gånger i kuperade Nordmarka.

Att det skulle blir ett så långt pass tillsammans med två andra träningskamrater var dock inte planerat.

De var flera som kastade in handduken under vägen men Holund knegade på i elva timmar och 23 minuter.

– När vi hade åkt 100 kilometer tänkte jag att det är det många som gjort före mig. Vid 150 tänkte jag att det bara var 50 kvar till 200. Så då körde vi bara vidare, säger Holund till NRK.

Foto: BILDBYRÅN
Hans Christer Holund

Rundan registrerades i en träningsapp som ska visa att 31-åringen höll genomsnittsfarten tre minuter och 21 sekunder per kilometer och att han hade en genomsnittspuls på 132.

– Vi hade med oss mat och dryck för att åka över 100 kilometer. Vi hade tre liter vätska, en burgare från middagen dagen innan och lite smågott som jag hade liggandes. Vi åkte lite näringstomma i slutet, det blev mörkt och var inte som många ord som sades.

”Kände mig som 80”

Till de 20 milen kan Holund dessutom addera flera långa träningspass under veckan. I fredags åkte han 80,6 kilometer och i torsdags 82,2 vilket totalt blir svindlande 367 kilometer på tre dagar för femmilsspecialisten.

– Jag kände mig som 80 år gammal när jag ställde mig upp i morse. Jag är ju tränad för att åka skidor, men kanske inte så här långt, säger han och tillägger att söndagen är träningsfri.

Världsrekordet i längdskidor under ett dygn är 47,2 mil.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM