Publicerad:
Uppdaterad:

Trump: ”NBA har blivit en politisk organisation”

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

NBA:s protester mot den amerikanska polisbrutaliteten hyllas, och flera andra ligor har tagit efter.

President Donald Trump delar dock inte samma syn.

”Folk börjar bli trötta på NBA. Det har blivit en slags politisk organisation, och det är inte bra”, säger han.

Efter polisskjutningen mot 29-åriga Jacob Blake har protesterna i USA blivit fler och fler.

I idrottsvärlden blev basketlaget Milwaukee Bucks först ut att protestera mot den amerikanska polisbrutaliteten genom att vägra lämna omklädningsrummet innan onsdagens NBA-match mot Orlando Magic.

Och sedan protesterna drog igång har nästintill hela den amerikanska idrotten stått stilla. Först idag återupptas några av de stora ligorna.

Foto: Kim Klement / TT

”Folk börjar bli trötta på NBA”

Basketligans initiativ har hyllats stort runt om på sociala medier, men en som inte stämmer in i hyllningskören är president Donald Trump.

”Jag vet inte mycket om NBA:s protester, men jag vet att deras tittarsiffror har varit väldigt dåliga, och jag tror det är för att folk börjar bli trötta på NBA. Det har blivit en slags politisk organisation, och det är inte bra”, säger Trump till amerikanska medier.

Även presidentens rådgivare – och tillika svärson – Jared Kushner har kritiserat NBA:s beslut att inte spela:

”Jag tycker att NBA-spelare ska vara väldigt glada för att de sitter i den ekonomiska sits som de gör, där de har möjligheten att inte jobba och ändå inte behöver lida ekonomiskt. De har den lyxen vilket är bra för de.”

Erbjuder sig att tala ut med LeBron

LeBron James är en av de spelare som varit mest aktiv i kampen mot polisbrutaliteten och Kushner erbjuder sig nu att prata ut med superstjärnan och meddelar även att han planerar att själv ringa upp James.

Sexbarnspappan Jacob Blake sköts flera gånger i ryggen av amerikansk polis i Kenosha i delstaten Wisconsin. Blake förlamades från midjan och neråt och vårdas nu på sjukhus

Händelseförloppet fångades på film och spreds på sociala medier, vilket lett till de protester och demonstrationer som nu tagit fart i USA.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: