Samlarkort på Jordan sålt för 3,6 miljoner

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP

SPORTBLADET

Läge att vittja samlarkort-pärmen igen?

Ett Michael Jordan-samlarkort från hans rookie-säsong såldes i går på auktion för 3,6 miljoner kronor.

– Vi visste att det var speciellt från första ögonblicket när vi såg det, säger Chris Ivy på auktionsfirman Heritage till marketwatch.com.

När samlarkort värderas i USA går de oftast igenom företaget SGC:s grundliga analys av skicket. Skalan de använder går från 1 till 10 där det absolut bästa betyget är 10 med tillägget ”ursprungsskick”.

Ett felfritt kort, perfekt centrerat, skarpt fokus, fyra skarpa hörn, inga fläckar, inga sprickor i den glansiga ytan och ingen i mikroskop synbart slitage”, är bedömningen.

Ett enda rookie-kort på Michael Jordan från 1986 har fått den bedömningen – och i går såldes det för rekordpriset 3,6 miljoner på auktion.

– Kortet hade aldrig varit ute på marknaden förut, säljaren hade köpt det i ett paket för många år sedan och kom till oss bara härom månaden, säger auktionshusets expert på idrottsmemorabilia, Chris Ivy.

Foto: Marketwatch
Samlarkortet som gick för 3,6 miljoner kronor.

Dokumentären från priserna att rusa

Auktionsfirman Heritage hade tippa på ett pris runt 900 000 men kortet såldes alltså för fyra gånger det priset efter 53 bud från 20 olika budgivare.

Köparen är okänd.

Netflix-dokumentären The Last Dance, om Michael Jordans liv och karriär i Chicago Bulls, har gjort att priserna på Jordan-memorabilia skjutit i höjden. Det är bara två veckor sedan ett par Air Jordan 1 High-skor som legendaren spelat i såldes för 5,6 miljoner hos auktionshuset Christie’s.

Publicerad:

LÄS VIDARE