Publicerad:
Uppdaterad:

”Du kan vinna även om du är 36:a”

Johaug kräver att hela tävlingsformen skrotas

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett logiskt räknefel kan avgöra världscupen.

Nu kräver Therese Johaug att systemet med dubbla segrare i jakstartsloppen skrotas.

– Folk tävlar inte på lika villkor, säger norskan till NRK.

Ingvild Flugstad Östberg blev blåst på en seger och fyra potentiellt avgörande världscuppoäng i Lillehammer i december när hon trots snabbast åktid ändå bedömdes som tvåa i tiokilometersloppet. Anledningen var Internationella skidförbundets val att avrunda starttider i jaktstartsloppen vid start men inte i sina slutgiltiga resultatlistor.

(Läs mer om regelkaoset i Lillehammer här)

”Kan stryka hela grejen”

Norska suveränen Therese Johaug vill inte bara att den ologiska regeln nu tas bort. Hon förespråkar att hela tävlingsformen med individuella segrare i jaktstartslopp skrotas.

När längdskidåkarna kör minitourer i världscupen koras nämligen två segrare i de avslutande jaktstartsloppen. Både den som är först i mål och den som är snabbast på den individuella etappen prisas.

– Jag tycker att de kan stryka hela grejen med att du kan få en världscupseger på en sådan etapp, eftersom folk inte tävlar på lika villkor. Då tycker jag att det blir fel att man ska få en världscupseger, säger Johaug till NRK.

Pallen efter jaktstarten i Lillehammer. Therese Johaug vann före Ingvild Flugstad Östberg och Ebba Andersson.
Foto: Meek, Tore / TT NYHETSBYRÅN
Pallen efter jaktstarten i Lillehammer. Therese Johaug vann före Ingvild Flugstad Östberg och Ebba Andersson.

”Kan vinna som 36:a”

Johaug menar att det blir olika förhållandena för åkarna i jaktstartslopp. Den som går ut först av alla kan tvingas köra hela etappen ensam samtidigt som de som startar längre bak kan nyttja draghjälp av andra när de tar sig upp genom fältet.

På så sätt kan det vara lättare att få en bättre etapptid om du startar långt ner i fältet.

– Det är väldigt stor skillnad på att åka i en klunga och att gå ensam längst fram. Nu kan du också få en världscupseger även om du kommer i mål som 36:a, säger Johaug.

NRK pekar till exempel på herrarnas jaktstart i Lillehammer. Då startade tysken Janosch Brugger som nummer 45 i jaktstarten efter svaga resultat i de tidigare etapperna i minicupen och gick sedan i mål som nummer 17. Trots det fick han en världscupseger eftersom han hade bäst tid på etappen.

Didrik Tönseth som var först i mål och därmed vann minitouren kom i sin tur bara på 30:e plats på den individuella etappen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: