Medlemmarnas pass dök upp på nätet

avMattias Karlsson

Svenska budo och kampsportförbundet har lagt ut bilder på passuppgifter, bilder på körkort och skriftliga bevis.

Med sökningar på internet går det att hitta mängder av privata handlingar.

– Det är förfärligt, vi ska anmäla oss själva, säger ordföranden Fredrik Gundmark.

När Sportbladet ringer upp Svenska budo- och kampsportförbundet har de ännu inte upptäckt problemen själva.

Det är via sökmotorer på internet det framgår att förbundet har laddat upp medlemmars ID-handlingar och bland annat fullmakter som gör dem tillgängliga för allmänheten, bland annat går det att hitta en bild på ett pass tillhörande en kille född 2001.

– Vi har inget svar på nu direkt vad som har hänt och vad det beror på. Vi måste hantera det här omgående och lösa den här situationen, vi är tacksamma för att vi blir uppmärksammade att det här har hänt för det här är verkligen inte okej på något sätt, säger Fredrik Gundmark, ordförande i Svenska budo- och kampsportförbundet.

Upprepade händelser

De har haft exakt samma problem en gång tidigare för bara några månader sedan.

– Det här hände också någon gång innan jul. Då fick webbyrån bort de här bilderna på några timmar och sedan kontaktade vi en advokatbyrå och anmälde oss själva för att ha brutit mot GDPR-lagarna samt kontaktade alla drabbade och framförde en personlig ursäkt, säger Fredrik Gundmark.

Hur kommer ni att agera för att lösa problemen?

– Vi kommer att gå igenom precis samma åtgärder som senast nu direkt – vi kontaktar webbyrån nu omgående, jag utgår från att de kommer att lösa det lika snabbt den här gången. Vi vet ännu inte riktigt om det är samma bilder som innan jul som har dykt upp igen eller om det är nya bilder från efter jul.

Teknisk installation

Vad var det för förklaring till att det här hände senast?

– Då handlade det om någon installation av en teknisk uppdatering som gick fel. Vi måste gå igenom den utredningen mer noggrant igen, jag har inte allt i huvudet just nu.

Vad vidtar ni för åtgärder att problemen inte ska fortsätta att återkomma?

– Min egna spontana känsla är att vi nu måste se över valet av webbyrå, vi har kvar samma som innan jul. Vi måste naturligtvis tillsätta en fortsatt utredning och säkra upp att det här aldrig mer händer.

Vad har hänt med er egna anmälan för att ha brutit mot GDPR?

– Vi har inte fått några besked kring det ännu. Det verkar vara en lång och omständig process.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kampsport