”Med all respekt, han är inte framtiden…”

Valentino Rossi har kört motoGP i 20 år.

Men aldrig gjort så dåliga resultat som i år.

– Yamahas framtid är inte Valentino Rossi, säger chefen Lin Jarvis.

Den italienska superstjärnan har vunnit nio VM-titlar under sin karriär, men i år har det gått tyngre än vanligt. Efter årets nio första deltävlingar hade han tagit 90 poäng på tio VM-deltävlingar, trots att han inledde med att ta två andraplatser på de fem första loppen. Ett så dåligt resultat har han aldrig tidigare haft under sin framgångsrika karriär i motoGP:s tyngsta klass. Inte ens under de tunga åren i Ducati och inte ens 2010 när han bröt benet och missade fyra lopp under säsongsinledningen.

– Vi måste förstå vad som går fel, sa Rossi efter Tysklands GP.

Då hade han brutit tre lopp i rad innan han körde in som åtta på Sachsenring, hela 20 sekunder långsammare än vad han var på samma bana 2018.

– Ifjol var det min bästa fas under hela säsongen, men i år trivs jag inte alls och är långsammare än 2018, säger 40-årige Rossi enligt motorsportmagazin.

– Det är klart att jag är gammal, men det var jag förra året och fem år innan dess också. Jag har inte känslan av att jag har gett upp, att jag inte är motiverad eller att jag inte koncentrerar mig. Jag har haft svårigheter tidigare under min karriär, men kommit tillbaka varje gång.

Valentino Rossi – 20:e året i tyngsta klassen

Nu är dock frågan om han klarar det en gång till. Rossi har kontrakt även över nästa säsong, men teamet har redan börjat planera för tiden efter ”Doktorn”.

– Med all respekt, men Yamahas framtid är inte Valentino Rosi. Han kommer självklart att fortsätta köra för oss och han kommer också att kunna konkurrera i ett, två eller tre lopp. Men vi är inte beroende av honom på samma sätt längre, säger Yamahas chef Lin Jarvis till motorsport.com.

Han är tydlig med att tiden springer i från 40-åringen och frågan är om han kommer att avsluta sitt kontrakt eller om han väljer att stiga åt sidan redan efter årets säsong.

Valentino Rossi själv har inte sagt någonting annat än att han vill fortsätta, men frågan är vad han känner om resultaten uteblir.

– Det är ett beslut som vi tar gemensamt, men först ska det komma från föraren. Han bör vara den som märker om han inte kan konkurrera så som han vill eller om han inte är motiverad, säger Jarvis.

– Valentino Rossi har redan lämnat sitt arv till Yamaha. Yamaha kommer att överleva även utan honom, precis som företaget överlever utan presidenten och utan mig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.