Simning

Simmar i vatten – och badar i pengar

Sarah Sjöström håvar in 660 000 kronor i VM-bonus

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

GWANGJU. Sarah Sjöström simmar i klorerat vatten – och badar i pengar.

En av karriärens svettigaste veckor belönas med 660 000 kronor, men det betyder inte att hon ska dra på någon flådig resa.

– Jag längtar efter att få komma hem till Johan och få umgås med vovvarna, säger hon.

Sarah Sjöström har de senaste åren varit världens mest framgångsrika kvinnliga simmare. Det har märkts på hennes intäkter.

2017 plockade hon tre VM-guld och slog två världsrekord. För detta belönades hon av internationella förbundet Fina med 1,1 miljoner kronor i bonus.

Trött på flygplatser

VM i Gwangju gav fem medaljer men inget rekord, vilket belönas med 660 000 kronor. För pengarna hade Sarah kunnat ställa till med brakfest. Eller resa någonstans där hotellen är dyra och poolerna stora.

Fast det är det sista hon vill just nu. När alla ceremonier är över och hon pustat ut möter hon oss reportrar en sista gång. Verkar lättad, slutkörd och... fri.

– Jag ska bara stanna i Sverige. Jag är så trött på flygplatser så jag vara hemma ett tag, säger hon och fortsätter.

– Jag längtar efter att få komma hem till Johan (de Jong Skierus, sambo) och få umgås med vovvarna. Inget komplicerat, inte ha massa tider att passa.

Vad får man för 600 000 kronor?

– Man får inte bara 600 000 kronor när man bor i Sverige. Det är mycket som försvinner. Men om man sedan ska ha en lägenhet i Stockholm och… jag håller på att kolla på en bil. Vi får se vad det blir.

Deltar i två nya ligor

Simmarnas VM-bonusar höjdes markant för fyra år sedan. Sedan dess har de i princip legat stilla: mellan 2017 och 2019 är höjningen 7,1 procent och framför allt lagd på platserna fyra till åtta.

För Sarah Sjöström kommer de stora inkomsterna kommer ändå från andra håll. Utöver sponsorer deltar hon i båda de nystartade och miljonspäckade simligorna CSS (Finas egen) och ISL (en sorts utbrytarliga som ska fungera som simningens Champions League).

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: Så blev Sarah Sjöström en världsstjärna

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning

Sarah Sjöström