Efter silvret – Sarah stöttar cancersjuka vännen

avKristoffer Bergström

GWANGJU. Ett förlorat guld är inte allt i världen.

Efter silvret samlade Sarah Sjöström medaljörerna och ordnade en känslosam hyllning till leukemisjuka japanskan Rikako Ikee, 19.

– Alla vi stod och grät, säger hon.

Inför VM-finalen på 100 meter fjäril hade Sarah Sjöström mycket att grubbla över. Formen hade inte känts på topp i försök och semi, så hur skulle hon höja sig till finalen?

När tankarna snurrade som värst dök en helt annan upp: det är så himla sorgligt att Rikako Ikee inte är här.

Sopade hem sex guld

– Jag sa till mig själv före mitt lopp att utgången inte spelar roll. Hennes kamp är 50 gånger större än någon annans i den här finalen, säger Sjöström efter att ha vunnit silver på 56,22 – slagen av kanadensiskan Margaret MacNeil.

I fjol var Rikako Ikee ett av sportens nya stora namn. Japanskan var fortfarande tonåring när hon sopade hem sex guld i Asiatiska spelen 2018. För Ikee var VM i Gwangju en chans att mäta sig med förebilden och vännen Sarah Sjöström – och ett slags genrep inför hemma-OS i Tokyo 2020.

Ville ses på läger

Men i februari 2019 mådde hon oförklarligt dåligt och flög hem från träningslägret i Australien för att undersökas i Japan. Läkarna diagnostiserade henne med leukemi, så idrottssatsningen sattes på paus på obestämd tid.

I juni kom rapporter om att Rikako var på benen och tränade lätt på en testcykel. Exakta prognoser för framtiden saknas.

– Jag hoppas att hon kommer besegra cancern. Hon är den riktiga kämpen. Vad är simning jämfört med vad hon går igenom? Jag hoppas att hon kan återhämta sig och göra det hon älskar, säger Sarah Sjöström.

Har ni pratat senaste tiden?

– Vi pratade lite. Vi visste inte om hon kunde komma och besöka mig i Fukuoka (där Sverige hade sitt införläger), men det blev för kort varsel. Jag är säker på att jag träffar henne snart.

1 av 2 | Foto: Kiyoshi Ota / Getty Images AsiaPac

Lånade en penna

Inför medaljceremonin kallade Sarah till sig guldmedaljören Margaret MacNeil och bronsmedaljören Emma McKeon. De kom överens om att låna en penna och skriva hälsningar i handflatorna.

När medaljerna hängts om deras halsar, när fotograferna skyndade dit, höll de upp händerna och visade budskapen: Rikako Ikee never give up och två hjärtan.

– Jag tänkte på det lite tidigare i dag, hur vi kunde ge henne en fin hälsning. Vi pratade om det bakom podiet och kom på idén tillsammans, säger Sarah.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning

Sim-VM