Sun Yang

Chocken: Kan bli av VM-medaljer

Av: 

Emil Eiman Roslund

SPORTBLADET

Två har protesterat mot skandalomsusade Sun Yang.

Tredje gången gillt – och simmaren blir av medaljen.

Detta efter att internationella simförbundet nu har ändrat reglerna.

Fina, internationella simförbundet, har tagit beslutet att lägga till en bestämmelse om uppförandekod, på grund av de senaste incidenterna i sim-VM där först australiensaren Mack Horton och sedan Duncan Scott protesterat mot dopningsmisstänkte kinesen Sun Yang vid medaljceremonin.

– Det är genant av Fina att ändra reglerna under pågående mästerskap. Från första början är det här är deras skandal mer än Sun Yangs, men de har gömt sig. Han har rätt att tävla och gör så med den äran. De har varit ovilliga att driva hans fall skyndsamt nog, säger Sportbladets krönikör Kristoffer Bergström som är på plats i sydkoreanska VM-staden Gwanju.

Det accepteras inte längre

Den nya regeln innebär att en simmare kan antingen bli avstängd eller bli av medaljen om han eller hon ger efter för något slags politiskt, religöst eller diskriminerande uttalande eller beteende vid medaljpodiet.

– Alla gillar inte mig, men jag bryr mig inte. Det är också okej om du inte respekterar mig, men under medaljceremonin, det viktigaste momentet, så respekterar vi våra länder, sade Sun Yang till China Daily efter Hortons protest.

”Pissbeslut”

– Det enda raka vore att hålla en presskonferens där Fina adresserar problemets komplexitet och säger något skarpt. De har hellre velat vifta med poänglösa varningar åt alla och envar. Nämen dra på trissor, det funkade inte! Om uppgifterna stämmer – ett pissbeslut. Det är vad ni har fattat, tycker Sportbladets Kristoffer Bergström.

Australiensaren Horton, silvermedaljör på 400 meter fritt, varnades av Fina för sin protest mot guldmedaljören Yang och har enligt nyhetsbyrån fått ta emot dödshot.

Sedan tilldelades såväl protesterande bronsmedaljören och britten Scott som vinnaren Yang var sin varning för agerandet vid medaljceremonin efter finalen på 200 meter fritt.

Yang ska upp i Cas, idrottens skiljedomstol, i september eftersom simmaren som tidigare varit dopningsavstängd riskerar att bli det på nytt då han i januari slog sönder ett blodprov med en hammare.

ANNONS

Se alla OS-sändningar direkt på Discovery+ Välj ditt paket nu!

Extern länk från Discovery+

Skapa konto här

Publisert:

LÄS VIDARE

BERGSTRÖM: Står kvar på pallen i två minuter – han är OS-simningarnas hjälte

ÄMNEN I ARTIKELN

Sun Yang

Simning