Avslöjar: Kim Källström satsar på ny karriär

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Kim Källström har sagt upp sig från expertjobbet på Discovery.

Vid 37 års ålder har han satt sig i skolbänken igen.

Nu går han Uefas prestigefyllda sportchefsutbildning för 28 tidigare storspelare.

Från och med i vår är det Discovery som sänder allsvenskan i fotboll för herrar.

Då slutar en av tv-bolagets mest profilerade fotbollsexperter.

– Det är ett bra läge att kliva av – det blir ett helt annat upplägg, att jobba med allsvenskan är mycket mer tidskrävande. Hela idén med att jobba med allsvenskan är att vara med hela tiden så att man är ordentligt uppdaterad och har full insikt, säger Kim Källström.

Stjärntät utbildning

I stället har han redan påbörjat Uefas utbildning för tidigare spelare som vill jobba som sportchef, klubbchef eller annan klubbledare.

Kim Källström är ensam svensk i utbildningen och går tillsammans med tidigare storspelare som Didier Drogba, Kaka och Florent Malouda som han spelade tillsammans med i Lyon.

Utbildningstillfällena flyttar runt beroende på inriktning – senast i Schweiz för besök på Uefas högkvarter och Internationella Olympiska Kommittén, nästa gång i Paris för att vara hos Paris Saint-Germain och det franska fotbollsförbundet.

– Jag vill fokusera på utbildningen nu, det är dags att gå vidare för det kommer att ta mer och mer tid och det gäller att förbereda sig. Jag har gått och väntat i något år på att den här utbildningen ska dra igång, så jag vill känna att jag har fullt fokus och att jag ger det så mycket tid som möjligt, Kim Källström.

En idé om framtiden

Flera gånger återkommer han till benämningarna ”höga ambitioner” och ”internationellt”.

– Det är en managementutbildning för före detta spelare, det är tredje vändan som Uefa kör den. Vi förbereds på allt som finns inom fotbollen utanför linjerna, det har inget med tränarrollen att göra och känns jättespännande och jätteroligt. Det är kul att komma tillbaka till den världen med internationella spelare som jag har spelat med och mot, säger Kim Källström.

Det är förberedande utbildning för jobb som sportchef eller klubbledare?

– Det är huvudet på spiken, det är sådana roller. Vi spelare har erfarenhet av att spela fotboll, men för att bli sportchef eller jobba inom klubbar så krävs det annan kunskap. Så utbildningen försöker på något sätt att förena två världar.

Så det är områden du vill jobba inom framöver?

– Jag har sådana ambitioner. Man gör inte det här utan att ha en idé om vad man vill göra, jag har en bra idé om vad jag vill göra och det här är en bra start och en bra grund för att få en bra insikt.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Internationell kvalitetsstämpel”

Ser du dig själv jobba i en klubb i allsvenskan?

– Det får vi se. Sådana beslut ligger långt fram och inget jag har vet något om ännu, utbildningen håller på till och med våren 2021.

Eller handlar ambitionerna om att jobba internationellt?

– Jag håller det för mig själv tills vidare, jag har som sagt precis börjat utbildningen. En sådan intervju får vi ta längre fram.

Det verkar vara en utbildning för kvalificerade jobb?

– Det är en riktigt hög ambitionsnivå. Bara det att det är Uefa som håller i det gör att det blir väldigt hög och internationell kvalitetsstämpel.

Liknar spelarrollen

Det var efter säsongen 2017 med Djurgården som Kim Källström slutade sin aktiva fotbollskarriär, redan innan hade han börjat som expert i Discoverys sändningar.

– Det har varit otroligt kul att se fotbollen från ett annat perspektiv, jag har alltid sett den från ett spelarhåll och det är en ögonöppnare att jobba med den här sporten från ett annat håll. Det har varit ett nytt sätt att tänka, det behöver man ibland i livet, säger Kim Källström.

När han ska beskriva tv-uppdraget liknar det rollen som fotbollsspelare med att ta snabba beslut och anpassa sig till laget.

– Det är skarpt läge och live, någon räknar ner och blåser igång och det finns inga säkerhetslinor – det är en härlig känsla. Och det är kul att jobba ihop med nya människor som är superkompetenta i sina positioner och där vi förbereder oss noggrant tillsammans, säger Kim Källström.

”En enorm säsong”

Under säsongen följde han sin tidigare klubb Djurgården ta SM-guld.

– De gjorde en enorm säsong på alla plan, det har varit en stor stabilitet och stort driv i gruppen. Det är speciellt när man vinner och inte är favorit från början, det blir en otrolig känsla – det var något som byggdes upp under hösten när de bara vann och vann samt spelade bättre och bättre, säger Kim Källström.

Det blir många superlativer när han pratar om laget och prestationen.

– Det slutade i ett crescendo när de i sista omgången låg under med 2–0 och vände. Det betyder så mycket för alla och för supportrarna, det var underbart att följa. Jag är nere på träningarna ibland och jag har några kompisar kvar i laget – jag såg många matcher framförallt i början och slutet av säsongen, barnen tycker att det är väldigt kul också, säger Kim Källström.

Imponerande karriär

Familjen med döttrarna Zoë, 9, och Bianca, 6, bor i centrala Stockholm, frun Erica studerar till läkare så det är en logistisk utmaning att få ihop alla åtaganden.

Äldsta dottern Zoë spelar fotboll och Kim Källström är med och stöttar i träningen.

För Discovery fortsätter arbetet med förberedelserna att sända allsvenskan 2020.

– Kim Källström blev snabbt en omtyckt expert hos oss och gick genom rutan från första sekund. Dessutom är han en uppskattad medarbetare och vi önskar honom lycka till med studierna, säger Hanif Hosseini, sportchef på Discovery Networks Sweden.

Kim Källström spelade A-lagsfotboll i 18 säsonger i Häcken, Djurgården, Rennes, Lyon, Spartak Moskva, Arsenal och Grasshoppers.

Mittfältaren hade också 131 matcher och 16 mål i svenska A-landslaget med bland annat fyra EM och ett VM.

2002 och 2003 vann han SM-guld med Djurgården – 2006, 2007, 2008 vann han Ligue 1 med Lyon.

Publicerad:

LÄS VIDARE