Carl-Johan Björk

CJ BJÖRK: De har äntligen hittat formel

Rams har inte råd att snubbla mot Cowboys

Publicerad:
Uppdaterad:

Den tidigare så hyllade unge, supercoachen Sean McVay har både ryggen mot väggen och kniven mot strupen.

I säsongens elfte timme tycks hans LA Rams äntligen hittat rätt formel, men frågan är om det är försent?

Fjolårsfinalisten har definitivt inte råd att snubbla mot ett underpresterande Dallas Cowboys om en slutspelsplats ska säkras.

Sean McVay har tagit LA Rams till två raka divisionstitlar samt en Super Bowl. Han gjorde detta genom noga uttänkt matchstrategi som fick motståndarlagens försvarskoordinatorer att darra på underläppen.  

Men det har hittills inte blivit tredje gången gillt under tränarens tredje säsong där spelet kan kallas allt annat än kreativt. 

Problemet Rams stött på för i år är att deras spel har varit på tok för förutsägbart. 

Den strategi som lag tidigare inte har kunnat klura ut är nu inte ett frågetecken för någon, och inget av ligans försvar är rädda för att möta 2019 års version av Rams anfall. 

”Är precis samma geni”

När du har ett anfall som snittar 32,9 poäng per match och stolpar upp 13 vinster med endast tre förluster under säsongen 2018, och du blir kallad geni – ja, då är livet som head coach i NFL rätt härligt. 

Men det här är en annan typ av säsong för McVay, och det är nu hans coachkunskaper sätts på prov på riktigt i en säsong som har varit fylld med skador, framförallt på den offensiva linjen som endast spelar med två av de fem starters de hade under säsongens första vecka.

Trots denna säsongs berg-och-dalbana så är förtroende för McVay intakt, från spelare och assisterande tränare. 

Konsensus inom laget är att McVay fortfarande är deras ledare samt att han är precis samma geni som han varit tidigare och att lagets interna kemi inte är skadad. 

Att laget fortfarande är intakt blev tydligt under söndagens vinst mot Seattle Seahawks, där Rams utöver vinsten även lyckades vinna tie-breakern i inbördes möten med hela 16 poäng. 

Foto: TT

Föga imponerande i år

Lagom till vecka 15 så har alltså McVay lyckats coacha sitt lag till att spela säsongens bästa fotboll och i kväll fortsätter de en kamp först spela fotboll i januari. Just nu ligger de på en sjunde plats, ett steg från slutspel. 

I kväll spelar de mot Dallas Cowboys, och där efter väntar två matcher inom den egna divisionen mot San Francisco 49ers och Arizona Cardinals. 

För att ta sig till slutspel så måste Rams, utöver att vinna resterande matcher, hoppas att Minnesota Vikings förlorar minst en av sina resterande matcher för att kunna klättra i seedningen.

Det Cowboyslag de möter har varit föga imponerande i år. Men tack vare NFL:s divisionssystem ligger de just nu på en fjärdeseed på grund av att de leder sin division, trots ett “losing record” på 6–7… Detta trots fantastiskt spelarunderlag. Inför säsongen fanns förhoppningar om att dominera NFC East, för att sedan ta sig till en Super Bowl. 

De har lyckats spela sämre år

Det som talar för Cowboys nu är inte deras egen prestation, utan snarare att konkurrenterna i NFC East är mediokra. De tre andra lagen – Philadelphia Eagles, New York Giants och Washington Redskins har faktiskt lyckas spela ännu sämre än “Americas Team”.

Kvällens match mellan två av NFC:s större besvikelser i år kommer fortfarande ha stor betydelse för hur landet kommer se ut i ett stundande slutspel, ett slutspel där det kan vara så att Rams missar trots en potentiell vinstrad på 11–5 och Cowboys går till slutspel med 8–8 tack vare en divisionsvinst.

avCarl-Johan Björk

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM