Vill ställa krav på stjärnorna – med Norges hjälp

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

VAL DI FIEMME. Ett Tour de Ski utan de största svenska stjärnorna når i dag sitt mål uppe i backen på Alpe Cermis.

Nu överväger landslagschefen Johan Sares att ta hjälp av Norge för att få toppnamnen att ställa upp kommande år.

– Vi kanske måste ställa högre krav på våra aktiva och förklara hur stort det här är, säger han.

Stjärnorna nobbar Tour de Ski under OS-året
Foto: Bildbyrån
Stjärnorna nobbar Tour de Ski under OS-året

Sådär lagom när lunchen är uppäten hemma i stugorna i dag kan de skidåkare som kravlat sig uppför slalombacken i italienska Alpe Cermis svälja sin sista blodsmak.

Sannolikt avgör Heidi Weng och Dario Cologna.

För Sveriges del ser det mörkt ut, dessutom hoppade den starka klättraren Marcus Hellner av på söndag morgon. Även Jens Burman avstår.

Och det vi kommer att minnas från årets upplaga av Tour de Ski är bristen på svenska och norska stjärnor och kritiken mot de som stannade hemma. Som Charlotte Kalla, Marit Björgen, Stina Nilsson, Johannes Hösflot Kläbo.

Johan Sares, chef för längdlandslaget på Svenska skidförbundet, är en av åskådarna i backen i Val di Fiemme i dag.

Han vill inte se samma sak nästa år.

– Det är tråkigt och jag tycker det är viktigt att vi hittar en lösning så alla de bästa kan åka Tour de Ski. Jag tror inte att prispengarna är lösningen. Det är sjukt i sig att det nästan är en halverad prispott i dag jämfört med när Charlotte Kalla vann 2008, men jag tror inte att det är anledningen till att hon, Marit Björgen eller Kläbo och Stina Nilsson inte är här. Jag tror mer att det handlar om att vi ska hitta ett världscupsprogram som gör att de ändå hinner ladda upp inför mästerskapen, säger han.

Vad innebär det för svensk skidåkning att de stora fixstjärnorna avstår?

– Det är klart att det är jättetråkigt för oss. Att komma hit till en så stor skidfest när världscupsledaren i sprint och distans är från Sverige, men ingen av dom är med är inte bra, säger Johan Sares men påpekar också tydligt:
– Jag lastar inte Charlotte eller Stina för det.

Finns det något som landslagsledningen kan göra mot åkarna?

– Nej, däremot tror jag att vi måste prata ihop oss med andra nationer. Som det blivit i år är det vi och Norge som är sämst på att representera med de bästa åkarna. Vi kanske måste ställa högre krav på våra aktiva. Samtidigt måste vi hitta ett program som passar för dom.

Hur kan ni ställa högre krav?

– De förstår, men man kanske måste förklara än mer hur stort det här och det tror jag att man kan göra gemensamt med andra nationer. Å andra sidan: vi kan inte tvinga dom att komma.

LÄS VIDARE

Publicerad: