Mejla

Petra Thorén

Thorén: En utsträckt hand till super-Dario

Publicerad:
Uppdaterad:
Dario Cologna imponerar i Tour de Ski.
Foto: PONTUS ORRE / AFTONBLADET
Dario Cologna imponerar i Tour de Ski.

VAL DI FIEMME. När det var dags att lyfta blicken från blågula tårar, svidande huvudvärk och en tung insikt om att Touren aldrig lyfter till alphöjder för svensk del fastnade den på en svartklädd gestalt.

Dario Cologna – skidåkningens Roger Federer.

Fantastisk, komplett, beundransvärd, men kanske aningen långsint.
Så här super-Dario, en utsträckt hand.

Det är alltid speciellt att komma till skidstadion i Val di Fiemme. Bilderna av Johan Olssons sensationella VM-femmil 2013 sitter etsade som tapeter inne i hjärnans episodiska minne. Det räcker att kliva ur parkeringen för att scenerna ska rulla framför näthinnan.

Det var så vackert, så unikt och imponerande.

Synen efter damernas lopp på dagens 10 km klassiska masstart i Tour de Ski var inte lika skön. Det vi såg var en smärtsam del av elitidrott och en svidande insikt om Sveriges toppstatus när de bästa är på annan ort.

Emma Wikén föll åter i tårar, besviken för att kroppen inte bar, Anna Haag gick ner på alla fyra av illamående, stackars Evelina Settlin gjorde ett tappert försök men krashade i huvudvärksväggen.

"Priset för en lång Tour", sa damtränaren Ole Morten Iversen efter loppet.

Var nere för räkning

Svenskorna var inte ensamma om att klappa igenom.

På herrsidan fick Marcus Hellner smaka syra och kanske det var dagens största besvikelse.

Daniel Richardsson var också nere för räkning efter första spurtpriset, men den ståtlige veteranen reste sig och kunde svinga sina långa diagonalskär så effektivt att det räckte till bästa placeringen, sexa, i världscupen på tre år.

Det var en extremt fart som sattes upp i den här masstarten och det är med den vetskapen Daniel Richardsson och Oskar Svenssons lopp (16:e plats) ska bedömas. När Oskar Svensson slog igenom kallades han för Sveriges nya Northug, men stjärnskottet har stått och stampat på samma nivå som Petter Jr själv i vinter.

Deras fina formbesked behövdes inför ett OS där Sveriges herrlag svävar i ovisshet. Deras formbesked var välkomna en dag då Tour de Ski spårade ut för svensk del. Å andra sidan lyfte den väl egentligen aldrig.

Macarenadansar hem trofén

En som inte svävar i ovisshet, men fram i spåren är Dario Cologna.

Schweizaren flöt fram i fältet som en svart skugga, ständigt smart i sitt positionerande, avvägt aggressiv och offensiv när utvecklingen krävde det och följsam när andetagen bönade.

Han vann inte på lördagen, men kommer att vinna Tour de Ski på söndag lika säkert som Heidi Weng kommer att Macarenadansa hem sin backtrofé.

Dario Cologna är kanske världens mest kompletta skidåkare.

Han klarar av att hålla hög fart, han levererar i alla stilar och på olika distanser.

Med en stjärnstatus som glimrar och får en att tänka på tennisens Roger Federer.

En idrottsman, en gentleman.

Kanske jag nu dock måste tillägga att han möjligen är aningen långsint som vägrar att svara på frågor.

Under VM i Falun 2015 ansåg Dario Cologna att jag missuppfattade honom i en diskussion om Johan Olsson och svenskens fördel att starta tidigt i loppet. Utspelet skapade rubriker.

Hans rådgivare hörde av sig och vi förde ett resonemang om det senare på kvällen, lät dem förtydliga i text vad Dario Cologna egentligen menat. Att Fis var boven, inte Johan Olsson.

Det var stort, hedersamt av Dario Cologna i syftet att inte kasta skit på en högt respekterad konkurrent. Detta mitt under ett brinnande mästerskap.

Jag kan förstå om det sitter som en tagg i ett sportsligt fairplay hjärta.

Han ska via samma rådgivare ha fått mina hälsningar och även ursäkt om det nu var så att jag uppfattade honom fel, trots att inspelningen sa en annan.

Har de inte nått fram, så här super-Dario: en utsträckt hand.

Visst är det dags att gå vidare?

Av: Petra Thorén

Publicerad:

LÄS VIDARE