Pokerfrågan

SPORTBLADET

Experterna reder ut begreppen

1 av 2 | Foto: Dan Glimne, författare.

Nyfiken på poker men aldrig vågat pröva?

Eller har du kanske spelat ett tag och vill utvecklas ytterligare.

Aftonbladet.se har tagit hjälp av två av Sveriges största experter för att just du ska få svar på dina frågor.

Här är ett urval av dom frågor som publicerats i Sportbladet.

Vi ska spela en liveturnering, sexmannabord där vinnaren går vidare till ett finalbord. Vad är bästa tipset i sexmannaspel jämfört med tiomannabord?

Big fish

– Spela det som ett tiomannabord med sex spelare kvar. Ju färre spelare desto fler händer kan och ska du spela. På två spelare ska du spela nästan alla händer. Träna på billiga sexmannabord så du får upp känslan, svarar Ken Lennaárd.

Brukar spela 10$ re-buy och med en add-on efter första timmen. De flesta brukar chansa hejvilt och köpa många re-buy. Är det en bättre taktik än att spela säkert och vänta på kvalitetskort? Gör man det tycker jag man ofta kommer långt efter.

Swe_stefan

– Om man spelar aggresivt och är beredd att göra flera inköp har man en stor chans att få ihop mycket marker och därmed gå långt. Duktiga spelare använder den strategin då de är duktiga på att utnyttja en stor markerhög. Men du har bättre avkastning på dina investerade pengar om du spelar tajt, säger Ken Lennaárd.

Jag spelar poker med några kompisar på fritiden och så finns det en spelare som har en förmåga att raisa och bluffa hela tiden men saken är den att jag inte vet när han bluffar eller har bra kort. Hur ser man att nån bluffar?

Simon

– Det är en svår konst. Analysera dig själv först. Gör du till exempel någonting speciellt när du satsar? Fokusera sedan på en motståndare. Försök kartlägga honom. Sen går du vidare med nästa spelare. Du kommer hitta mönster när du blir duktig, säger Ken Lennaárd.

Jag har spelat massor med poker, eller ja, mer än ett år, men jobbar mycket så har ej spelat på ett tag. När jag väl ska spela går det riktigt dåligt! Vad beror det på? Har ju fortfarande kunskaperna. Ibland spelar jag tajt, då går det bra eller riktigt kasst. När jag spelar löst och aggressivt vinner och även förlorar jag. Hittar inte riktigt min stil. Några bra knep?

Mvh/William

– Välj ett spel du tycker är kul. Välj en lagom nivå du känner dig komfortabel med. Fuska inte med andra spel och nivåer. Spela inte några turneringar. Nöt på och du kommer hitta din stil, säger Ken Lennaárd.

Vad har hänt med Karl Möller? Han blev känd i hela poker-Sverige på några dagar, men försvann. Nu ser jag bara honom på Kens tröja! Karl hade i och för sig väldigt mycket tur, så jag förstår om det inte gick så bra i längden men det skulle vara kul att se honom igen.

Mvh Gautam

– Sällan har vi haft en mer populär vinnare än när han vann Nordic Master. Han spelar turneringar ibland i Skåne där han bor. Han har inte haft några fler framgångar vad jag känner till, säger Ken Lennaárd.

Tjenare! skulle vilja ha lite hjälp av Ken! Internetspel.

1) Om jag spelar vid låga bord , hur bör jag då spela? Och vad bör jag definitivt inte göra?

2) Onlinetuneringar, vad bör jag ha för taktik genom tuneringen om det är en väldigt låg buy-in?

David

– 1) Spela ABC-poker. Spela bara bra starthänder och bluffa inte. Satsa ordentligt när du har något. 2) Spela på samma sätt. När blindarna blir högre växlar du tempo och spelar aggresivt, säger Ken Lennaárd.

Hejsan! Ibland sitter man på small-blind med ganska dåliga kort och i stort sett alla andra enbart synar. Är det i dessa fall rätt av mig att följa med och se floppen för en halv blind till?

Mvh Björn

– Du får fantastiska odds, men du har sämsta positionen genom hela handen. Bra spelare synar nästan alltid, men det är inget fel att lägga sig med en dålig hand. Det är nämligen lätt att hamna i stora problem efter floppen, säger Ken Lennaárd.

Tjena! Hur spelar man på ett fyramannabord mot en spelare som sitter före dig och mycket ofta snor din blind?

Simon

– Du har position. Det är perfekt. Syna honom med många händer. Om han fortsätter satsa på floppen, syna honom om du har något. Höj inte. Låt honom bluffa bort ännu mer marker. Om han knackar är det bara att satsa vare sig du har något eller inte, säger Ken Lennaárd.

Jag undrar var uttrycket ”lankor” kommer ifrån? Det säger man ju om man har dåliga kort.

/K.L.M

– Ordet lanka har använts sedan tidigt 1?800-tal, och anses komma från det äldre dialektordet lana som har betydelsen ”hög” eller ”stapel”; i överförd bemärkelse alltså kort som du lägger på högen, utan att kunna ta hem sticket eller något annat med det, säger Dan Glimne.

Hur stor bankrulle tycker ni man ska ha i förhållande till stora mörken?

Bjodda

– Du bör helst köpa in dig för omkring 50 gånger stora mörken. Inköpet i sin tur ska dock högst vara 10 procent av din bankrulle (ditt totala spelkapital), säger Dan Glimne.

Lirar rätt mycket poker hemma med kompisar men det brukar bli fajt om vissa regler som jag skulle vilja ha hjälp med. Första exemplet: Vad ska man göra om dealern råkar kasta upp kortet öppet till någon under given? Själv tror jag på omgiv men vissa säger att man ska låta det vara och lägga det till sidan och låta bli att bränna ett kort före floppen.

Fråga 2 : Vi är fem personer runt bordet. Jag höjer ut personer efter floppen, men en är kvar till efter rivern. Då höjer jag så han lägger sig. Jag visar honom korten för att visa att jag bluffade, då började de andra gnälla att de också ville se. Ska de verkligen få det? Måste man visa dem som ens inte betalt för att se efter floppen? Det låter helt knas enligt mig

Mvh Niklas!

– Fråga 1: Om dealern oavsiktligt råkar ge att av korten i given öppet till någon ligger det kvar framför den spelaren; när given är klar ger dealern ett extra mörkt kort till den spelaren, och tar tillbaka det öppna kortet och lägger synligt ovanpå leken. Detta kommer sedan att bli brännkortet innan floppen läggs upp.

– Fråga 2: En oeftergivlig regel i poker är ”show one, show all”. Det är inte tillåtet för dig att visa dina kort för bara en enda motspelare. Antingen visar du korten fullt öppet för alla, eller inte för någon, säger Dan Glimne.

1) Är alltid dealern lilla blind, vid heads up? I så fall, kan man då få lägga stora blind två gånger i rad? 2) När man spelar om knappen, är det då färgen som räknas vid tex KK? Tack på förhand.

Mattias

– Ja, vid heads-up i hold’em läggs alltid lilla mörken av spelaren med knappen; och när man går från tre till två spelare ska INTE samma spelare lägga stora mörken två gånger i rad. När du delar ut kort i början av partiet för att bestämma vem som börjar med knappen (högst kort) och det blir lika valör avgör färgordningen i bridge: spader (högst)-hjärter-ruter-klöver (lägst), säger Dan Glimne.

Jag har en liten fundering, tycker att ni talar mot er själva ibland. Om jag sitter med bäst hand inför riverkortet och misstänker att den andra har ett flushdrag. Mina chanser att vinna potten är typ 80-20. Då rekommenderas man att beta och förstöra pottoddsen för den andra så att det inte är värt att syna. Men jag vinner ju potten åtta gånger av tio. Borde jag inte beta en lagom summa så att jag vet att han kommer att syna i så fall.

Stefan

– Nej, det vore korkat. Antag att det ligger 100 i potten och den andre alltid lägger flushdraget om du betar högt. Gör du det tio gånger i rad vinner du 1 000. Betar du däremot 25 i potten och den andre synar, kommer du att åtta gånger av tio vinna potten på 150, men två gånger av tio förlora de 150, och 8x150 minus 2x150 blir 900; alltså mindre än 1 000. En förlorande strategi med andra ord, säger Dan Glimne.

Jag har en fråga om hur en triss ska spelas från floppen och framåt när det finns två kort till färg eller stegdrag eller både och på bordet. Är det bara att beta/höja (limit) hela vägen till rivern i hopp om att träffa kåk/fyrtal? Antalet outs på floppen är ju marginellt sämre än dragmöjligheterna samt att en triss är den bästa handen om ingen träffar. Gäller det endast om du träffar toppkortet på floppen eller är det generellt för samtliga ”trissar”?

Mr Triss

– Det går inte att svara på. Det beror bland annat på hur många motståndare du har, om det var en höjning innan floppen och hur floppen ser ut. Det är en viss skillnad på flopparna A98 och J43. Generellt sett ska du vara mycket aggressiv med triss mot möjligt färg- och stegdrag eftersom folk gillar att gå all-in med drag, säger Ken Lennaárd.

När vi spelade en turnering hemma hos mig hade två av mina motståndare royal flush, en i spader och en i hjärter. Jag hade tvåpar och åkte ur turneringen. Är detta verkligen möjligt?

Mvh Malek

– Det är möjligt, men inte i Texas hold’em eller Omaha – då kan inte två spelare ha var sin royal. Spelade ni möjligen mörkpoker, sökö, stötpoker eller seven card stud istället? Finns det två royals i samma giv i hold’em är det hög tid att treva efter revolvern, säger Dan Glimne.

Jag undrar lite om förkortningar i chatten under pokerspelet. En del förstår jag men en del inte. Finns det något ställe att läsa om dessa och i så fall var?

Mvh Christer Francke

– Inte vad jag vet. Här är några vanliga: ty = thank you. nh = nice hand. np = nice played. wp = well played.

lol = laugh out loud – skrattar högt, något är väldigt roligt. K = 1?000, exempel, jag ligger 3 K plus. Alla är engelska förkortningar eller slang, säger Ken Lennaárd.

Hej pokerfantaster!

Jag har börjar spela på en låg nivå och jag tycker det börjar gå ganska bra. Jag har kommit dit hän att jag vinner mer än jag förlorar. Dessutom så läser jag varje dag i diverse böcker som jag köper.

Jag har tittat på en programvara som man kan använda på ett hundratal pokersajter och som anger pottodds etcetera under spelets gång. Jag vet att man inte ska förlita sig på något sådan enbart, men jag tänkte att det kunde ändå vara ett bra stöd.

Jag har kollat på en nätsida och vad jag förstår så fungerar det som så att programmet aktiveras då man loggat in på sitt konto på ett bolag.

Min fråga är. Är det en säkerhetsrisk i detta?

Kan den som byggt programmet logga sig in på mitt konto och sno mina pengar?

Har ni någon erfarenhet av detta?

Vad är annars er rekommendation?

Bästa hälsningar,

Jerth Fjellman

– Ett program som räknar ut pottoddsen kan vara en stor hjälp för att lära sig det korrekt. Klart att det finns en säkerhetsrisk. Det finns det så fort du kopplar upp dig på nätet. Men jag sover lugnt och det ska du också göra, säger Ken Lennaárd.

Min fråga gäller hur man spelar när man fått triss på floppen och det ligger två kort av samma färg på bordet. Jag har testat att bara checka och på så sätt få med mig några, men även att gå all-in. Går jag all-in lägger dom sig och checkar jag får dom färg på river. Höjer jag lite går oftast dom med färgchans med. Borde inte oddsen vara kraftigt på min sida?

Fidde

– Frågan går inte att svara på. Det beror på motstånd, floppen och hur mycket marker ni har. Om du inte gillar att bli utköpt rekommenderar jag aggresivt spel, säger Ken Lennaárd.

– Om jag har 7-8 som hålkort och floppen blir till exempel 6-2-A, vad är då oddsen för att jag har en stege på rivern? Och hur räknar jag fram det? Jag vet att jag först har åtta outs till att träffa ett öppet stegdrag på turn, men jag måste alltså träffa två kort fram till rivern. (Jag spelar inte en sån här skräphand annars.)

Hälsningar/Palle

– Chansen är ungefär 3 procent, alltså odds på 34 mot 1. Du måste träffa antingen en femma eller nia på fjärde kortet (8 av 47), och sedan en ”utfyllningsvalör” på sista kortet (8 av 46). Tar du med alla hålstegemöjligheter ökar din chans till cirka 4,5 procent. Och går du med i potten på sådana odds är du välkommen att spela med Ken och mig, säger Dan Glimne.

Fick ett pokerspel i julklapp men jag kan inte reglerna. Det fanns ingen brukansanvisning med. Var kan man få tag i regler för pokerspel?

Mvh, Bengt

– Det finns över 200 olika sätt att spela poker på, för det första! Om du är ute efter en absolut nybörjarbok med mycket kortfattade spelregler för de vanligaste varianterna, rekommenderar jag ”Spela poker” av Noomi Hebert och utgiven på Semic, säger Dan Glimne.

Tycker det är väldigt vanligt att färgen finns ute i hold’em! På bordet finns tre hjärter, hur stor är chansen/risken att en färg finns ute på ett bord med tio spelare, respektive ett med sex spelare?

Anders Eriksson

– Det beror på vilka hjärterkort som ligger på bordet – eftersom alla vill börja med höga startkort ökar i praktiken risken för en flush hos motspelaren när det bara är låga hjärter ute. Rent matematiskt räknat, med fem kort på bordet varav tre hjärter, är chansen 18 procent att någon har en färdig flush när ni är sex deltagare i visningen, respektive 29 procent när ni är tio deltagare i visningen, säger Dan Glimne.

Tjena! Jag köpte ett pokerset häromdagen, nu undrar jag bara varför det ingår fem tärningar i det. jag har ju kollat en del på tv när det har varit pokermiljonen, men aldrig sett tärningar användas. De kanske används till andra spel än Texas Holde’m, men vilka och varför? Vilken funktion fyller tärningarna?

/Teo Dahnberg

– Du kan faktiskt spela ”tärningspoker”, inte olikt yatzy, där du satsar pengar och försöker slå en högre kombination än motspelarna – femtal, fyrtal, kåk, straight (liten eller stor) och så vidare. I Pokerhandboken tar jag upp reglerna för hur du kan spela poker på flera olika sätt inte bara med tärningar utan även med dominobrickor, säger Dan Glimne.

Jag spelade turnering på nätet och fick på dealerbutton A-5 off med blindsen 25/50. Synade preflop, och på floppen kom 2-4-7 i olika färger. I tredje position gick en spelare all-in med 330, alla foldade utom jag som då hade 1?600 i chips. Träffade inte stegen men fick ett ess på turn och vann potten, då han som betade hade pocket­åttor. Blev kallad för idiot på chatten, men hur var egentligen min syn rent oddsmässigt och med tanke på pottens storlek och den summa jag redan hade lagt in? Gjorde jag rent oddsmässigt fel?

Stefan K

– Du spelade som en idiot, oddsmässigt sätt. Du vinner förmodligen på ett A eller en trea vilket ger dig sju outs. En out ger dig fyra procents vinstchans, men det är inte säkert att du vinner bara för att du träffar. Räkna med att du har 25 procents vinstchans. Då behöver du fyra gånger pengarna för att syna. Du hade inte ens tre gånger pengarna, säger Ken Lennaárd, pokerproffs och ordförande i Svenska pokerförbundet.

Hur fördelar sig markerna oftast under ett spel? I turneringar har spelarna lika mycket från början men efter ett antal givar så har detta gått mot något slags fördelning och hur ser den ut i normala fall?

/NN

– I ett cash game under en kväll kan du i genomsnitt räkna med att 1/3 av deltagarna går med vinst och 2/3 av deltagarna med förlust. I en turnering kommer alla utom en att förlora sina marker, men på vägen kan fördelningen se ut hur som helst. I VM för några år sedan gick Phil Hellmuths markerstapel från 10 000 ned till 700 under den första dagen, för att på den tredje dagen vara uppe i över en miljon, säger Dan Glimne, författare och spelexpert.

Ställ din egen fråga

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker