Arsenal misstänks för fiffel

SPORTBLADET

Kan komma att kastas ur Champions League

Arsenal undersöks av belgisk polis.

Klubben misstänks för skumma affärer med ett belgiskt lag.

Enligt BBC riskerar Londonlaget att uteslutas ur Champions League.

Bakgrunden är en mystisk utbetalning på en miljon pund, cirka 13,5 miljoner kronor, till den belgiska klubben Beveren 2001. Beveren var i desperat behov av pengarna - men vägrade säga var de kom ifrån.

I samma veva sålde klubben de flesta av sina belgiska spelare, och ersatte dem med okända ivorianer. Polisen misstänkte maffiainblandning, och tillsatte en utredning.

– Ett namnlöst företag ville investera en miljon pund i klubben, vi tyckte det verkade bizarrt, säger Christian du Four, undersökningsdomare i staden Dendermonde, till BBC:s Newsnight.

Men istället för maffia härleddes pengarna till norra London. Till Arsenal. Klubben köpte Emmanuel Eboue från Beveren, de har ett avtal med dem om träningsmatcher och spelarlån, men förnekade att de skulle ha skjutit till pengar.

Ändrade sig

Nu har Arsenal ändrat sig, och medger att de lånat ut en miljon pund till Beveren. De svär sig samtidigt fria från alla misstankar om att de skulle ha ägarintressen i smyg.

Något som eventuellt kan motsägas av ett kontrakt, undertecknat av Arsenals vice styrelseordförande David Dein. Där beviljar han 200 000 pund i förskott för etablerandet av ett företag – Goal – som skulle ta kontrollen över Beveren.

Nära kontakter

Enligt Christian du Four beror det udda ekonomiska arrangemanget på den nära kontakten mellan Beverens klubbdirektör Jean-Marc Guillou och Arsenals Arsene Venger. Enligt en anonym källa i Beveren lovades Guillou 30 procent av Goal.

Enligt BBC kan misstankarna att Arsenal via ombud kontrollerat en annan klubb leda till dryga böter – och eventuellt till att de utesluts ur Champions League.

Fifas president Sepp Blatter säger till BBC att han inväntar Arsenals rapport och inte vill uttala sig för närvarande.

Daniel Wiklander