Udda bilderna i OS: ”Vi är helt seriösa”

Okända (?) sporten vill slå sig in i OS-programmet

Av: Andreas Käck

Publicerad:

PYEONGCHANG. Dagens OS-tävlingar ställs in på grund av oväder.

Men mitt i kaoset spelas en match – i den kanske konstigaste sporten av alla.

– Vi vill visa världen att det här är möjligt, säger Emanuel Rego.

1 av 10 | Foto: PONTUS ORRE / /85527

Det blåser storm i Pyeongchang, flera OS-tävlingar har ställts in och stup i kvarten plingar nödsituationsvarningarna till i mobiltelefonen.

”Håll er inomhus”, står det bland annat.

Trots detta väljer Österrikes OS-delegation att slå upp sina portar vid sitt så kallade ”Austria House”, alldeles i närheten av OS-byn.

Normalt sett är det helt öde här men just i dag kryllar det av folk.

Varför?

Tja, delvis för att några av världens bästa volleyboll- och beachvolleybollstjärnor råkar vara här, men kanske framförallt för att de ska spela – i snö.

Ja, ni läste rätt...

”Snövolleyboll” är, på allvar, en riktig sport. Den utövas redan i 17 europeiska länder – och drömmer nu om att expandera.

– Vi grundade den här sporten för två år sedan. Från början hade vi tre tävlingar, i fjol hade vi tio, det här året har vi 17 nationella mästerskap och i mars nästa år ska vi ha vårt första Europamästerskap, berättar Aleksandar Boricic, president för det europeiska volleybollförbundet (CEV) och vice president i det internationella volleybollförbundet (FIVB), för Sportbladet.

Men varför spela volleyboll i snö?!

– Vi vill bredda sporten. Vi finns redan inomhus och på stranden – nu förflyttar vi oss utomhus. Det ska inte spela någon roll om du är i bergen eller på stranden, om du är man eller kvinna, du ska kunna spela volleyboll 365 dagar om året, säger Boricic.

”Allt är möjligt”

Det kortsiktiga målet är att ”snövolleyboll” ska finnas med i ungdoms-OS 2020 i Lausanne, Schweiz. Det långsiktiga målet är att ta plats i det riktiga vinter-OS.

Låter det som ett skämt?

Icke då.

– Vi är helt seriösa, säger Boricic.

– Allt är möjlig här i livet. Det var samma snack när beachvolleybollen kom till; folk undrade vad det var för något – nu är det en av de största sporterna i sommar-OS. Om vi kan fortsätta växa så kommer vi gärna till vinter-OS framöver!

”Spelar ingen roll”

En handfull världsstjärnor deltog i onsdagens uppvisningsmatch.

Serbiske OS-hjälten Vladimir Grbic, Sydkoreanska nationalidolen Kim Yeon-Koung och även de brasilianska legendarerna tillika trefaldiga OS-medaljörerna Giba och Emanuel Rego.

– Vi är här för att visa världen att det är möjligt, säger Emanuel.

Men volleyboll ska ju spelas på stranden eller inomhus?!

– Jag tycker inte det spelar någon roll om det är varmt eller kallt. Man kan faktiskt spela volleyboll var som helst, säger Emanuel.

Han och pampen Boricic gör sitt yttersta för att sälja in sporten men vi måste så klart ställa dem mot väggen och fråga: Är det här bara ett PR-jippo?

– Jag som brasilianare har ju haft svårt att förstå att man ska kunna spela i sådant här väder. Men det här är ett meddelande till alla om att det faktiskt går, säger Emanuel.

– Jag hoppas folk inser att det här är på riktigt, säger Boricic.

Publicerad:

LÄS VIDARE