Poker

Fjärde lektionen: Din starthand

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Under de tre första lektionerna har du fått lära dig hur en giv i Texas hold"em går till, inklusive satsandet.

Jag ska återkomma till flera finesser i just satsandet så småningom, men det har blivit dags att gå in på grundläggande taktik.

Det första beslutet du måste fatta i en giv i hold"em är detta: Har du tillräckligt bra kort för att gå med?

Jo, jag vet vad jag skriver i Pokerhandboken: att det finns inga bra eller dåliga kort i poker, bara bra eller dåliga situationer. Visst, enstaka gånger kan du bluffa till dig potten med två lankor på handen. Och det stämmer att vilka två kort du än startar med i hold"em, så kan floppen ge dig en kåk eller ett fyrtal.

Men verkligheten är denna: med bra startkort på handen skapar du en situation där du har större chans att ta hem potten. I det långa loppet finns det helt enkelt inget substitut för en stark starthand, oavsett din spelskicklighet. Vinnande poker förutsätter att du ställer krav på dina kort i given för att gå med.

Faktum är att det allra vanligaste misstaget i poker är detta: att gå med i för många givar, med chansartade eller undermåliga kort på handen.

Vad är då en bra starthand i hold"em?

Teoretisk och praktisk analys av hold"em har lett fram till en rankinglista. Olika pokerexperter kan ha aningen olika åsikter, men här är vad som anses vara de tio bästa starthänderna, i ordning från högre till lägre:

A-A; K-K; Q-Q; A-Kf; J-J; 10-10; A-K;

9-9; 8-8. Med A-Kf menas ett ess och en kung i samma färg, till exempel spader.

Till grund för rankningen ligger "normala" förutsättningar: att ni är 7-10 spelare vid bordet och att det spelas genomsnittligt tajt, det vill säga omkring hälften lägger sig redan i första satsningsrundan. Listan är inte identisk med den rent statistiska chansen som de olika händerna har mot varandra. I praktiken måste du ju ta hänsyn till faktorer som position och annat.

Listan speglar därför de starthänder som erfarenhetsmässigt genererar mest pengar i det långa loppet.

A-A, drömstarten i hold"em, får du bara var 221:a giv. Din sammanlagda chans att få A-K, oavsett om de är i färg eller inte, är 1 på 83. Totalt är din chans att starta med någon av ovanstående tio-i-topphänder 1 på 23.

Självklart finns det ett antal andra starthänder som också oftast är spelbara. Mera om ämnet i nästa lektion!

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV4.  

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker