Lars Frölander gör comeback

Publicerad:
Uppdaterad:

Mästaren tillbaka i SM – utesluter inte fortsatt satsning

OS-hjälten Lars Frölander gör överraskande comeback.

Han ska simma 50 meter fjäril och två lagkapper på SM nästa vecka.

- Kan jag hitta en vettig nivå som sporrar mig utesluter jag inte en satsning, säger Lars Frölander, 31.

Känner suget Lars Frölander simmar SM i Sundsvall nästa helg. "Jag känner ingen press", säger den förre OS-mästaren.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Känner suget Lars Frölander simmar SM i Sundsvall nästa helg. "Jag känner ingen press", säger den förre OS-mästaren.

Det sista vi såg av Lars Frölander var lagkappen i OS i augusti 2004. Dessvärre blev det en överväxling och Sverige blev diskvalificerade. För OS-mästaren på 100 meter fjäril från 2000 i Australien var det en trist sorti.

Sedan dess har han studerat läran om kinesiologi och simmat två gånger i veckan i Eriksdalsbadet i Stockholm för att hålla igång.

Nu ska han göra comeback, inledningsvis en liten sådan.

- Ja, det stämmer. Jag ska simma 50 meter fjäril samt de båda lagkapperna 4 x 100 meter fritt och 4 x 100 meter, säger Lars Frölander.

Inte tävlat sedan OS 2004

Han vet inte alls hur han ligger till jämfört med konkurrenterna och har heller inga stora krav på sig inför mästerskapet i Sundsvall.

- Nej, vi får se hur det går. Jag har egentligen inte tävlat sedan OS och de träningar jag genomfört har varit ganska enkla och lösa, säger Frölander.

Att han nu, nästan ett år efter debaclet i OS, tävlar igen är av flera anledningar. Dels vill han testa sig själv. Sedan vill han hjälpa sin klubb Linköping ASS och SM. Det är även ett tillfälle att träffa gamla simmarkamrater. Men SM:et kan också vara ett steg mot en mer omfattande comeback för Frölander.

En av de stora

Han har fortfarande suget i sig efter bra tider i bassängen.

- Man ska aldrig säga aldrig. Kan jag hitta en vettig nivå som sporrar mig utesluter jag inte en satsning, säger Frölander.

Frölander är en av svensk simnings stora hjältar genom tiderna. Han har både vunnit OS-guld och VM-guld. Lägg därtill Svenska Dagbladets Bragdguld 2000.

Att han ska kunna komma tillbaka till världseliten är med stor säkerhet en utopi, men när affischnamn och gamla hjältar kommer tillbaka är det alltid lika upphetsande. Många av de Frölander möter i bassängen i Sundsvall är tio år yngre och mycket motiverade att slå en gammal OS-mästare.

- Jag känner ingen press. Det blir bara roligt att vara med, säger Frölander.

Tog OS-guld i Sydney 2000

Tomas Ros

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN