Motorlistan

SPORTBLADET

...med Anna Andersson

Foto: Stefan Everts i pole position.

1 (2) Stefan Everts

Sista chansen att se en av motorvärldens största live i Sverige. I helgen avgörs VM-deltäling nio av 15 i motocross i Uddevalla. Belgaren som jagar sitt tionde VM-guld har åtta segrar – på åtta försök i år.

– Det är många som säger att jag ser så lycklig ut i år, det är härligt att vinna. Det är också en skön känsla att detta är mitt sista år, jag väntar på att sluta och jag vet att det kommer att bli tufft och jag kommer att sakna det, men jag har levt med en stor press i 15 år och det är skönt att slippa den, säger VM-ledaren till motocrossmx1.com.

Detta är sista året som nr 72 kommer att användas inom sporten, när Stefan Everts lagt av försvinner nr 72 från startlistan. Eurosport 2 söndag kl 13.00 och 16.00.

2 (-) MotoGP

Amerikanen Nicky Hayden, Honda, tog sin första seger för säsongen i Holland förra veckan. Nu är roadracinggrabbarna i England och han leder VM före den 20-årige spanjoren Dani Pedrosa, Honda. Den regerande mästaren Valentino Rossi, Italien, ligger fyra, 46 poäng bakom Hayden. Tidigare har det mest handlat om just Rossi, men i är serien jämnare än på länge.

Det lönar sig att titta på Eurosport kl 13.00 på söndag.

3 (6) Fernando Alonso

Fjärde segern i rad, vad kan stoppa spanjoren från sin andra raka VM-titel?

I Kanada ledde han från start till mål, blir spännande att se hur han klarar helgens tävling i USA. 2003 och 2004 bröt han loppet och i fjolårets skandaltävling fanns han inte med. Michael Schumacher har vunnit loppet fyra gånger sedan år 2000. Kval lördag TV 6 kl 18.55, loppet söndag TV 6 kl 18.55.

4 (-) EM i rallycross

Kultserien kommer till Sverige och Höljes. Det är både SM och EM, håll koll på EM-ledande Kenneth Hansen (Citroen C4), som har 70 poäng efter fyra tävlingar, tvåa är Lasse Larsson (Skoda 66 poäng). Stig-Olov ”Stecka” Walfridson gör comeback i helgen, han krockade med en älg under Bergslagsrallyt i vintras och har nu hyrt Kenneth Hansens EM-segrande

Citroën Xsara från 2005.

Canal + söndag 15.30, SVT 24 kl 22.00.

5 (6) F1-skvaller

Det snackas om att ?

? Michelin bestämt sig för att lämna F1 så länge FIA enbart tillåter en däckleverantör.

? Red Bull är intresserade av både Filipe Massa, Ferrari, och Heikki Kovalainen, testförare Renault, till nästa år.

? Jarno Trulli har gjort klart med Toyota till 2009.

6 (-) Ferrari

I Tyskland snackas det förutom fotbolls-VM om Michael Schumacher och Ferrari. Enligt hans manager Willi Weber ska han stanna hos Ferrari:

– Antingen som förare eller ambassadör, det kan ni utgå ifrån, säger managern till AutoBild Motorsport.

Enligt tidningen vill tysken vara stallets etta och om Kimi Räikkönen kommer så väljer han att lägga av. Fortsättning följer ?

7 (10) WTCC

Det är dags för den femte av tio VM-deltävlingar. I helgen kör Rickard Rydell och de andra på den för serien nya banan i Curitiba, Brasilien.

– Vi får en extra fri träning och jag har pratat med en gammal teamkompis som tävlat där för några år sedan, säger svensken som är femma i mästerskapet, två poäng från ledningen.

Eurosport söndag kl 17.45.

8 (-) Svenska nyheter ?

? Mattias Ekström och DTM kör i England. Hittills har svensken bara två poäng och ligger tia, 24 poäng efter ledande dansken Tom Kristensen. SVT 24 söndag kl 13.50.

? Daniel Carlsson kör Mitsubishis WRC-bil i Finlands VM-rally.

9 (-) Juan Pablo Montoya

McLaren-Mercedes har bestämt sig för att inte nyttja optionen och låta colombianen stanna i stallet för nästa säsong. Istället letar hans manager efter ett nytt F1-stall – men det kan lika gärna bli IRL. Chip Ganassi säger att det finns en plats redo i hans stall – så snart han vill.

10 (-) Tony Rickardsson

Speedwaystjärnan drabbades i lördags av ytterligare en hjärnskakning och tar ledigt på obestämd tid.

– Jag fyller 36 år och har kraschat ett antal gånger i karriären och redan haft några hjärnskakningar. Man kommer till en punkt när man måste lyssna på kroppen och det gjorde jag redan förra året, skriver Rickardsson på sin hemsida.

Nästa VM-deltävling körs den 29 juli, lag-VM den 18 juli.

Motorstopp:

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport