Ett bra läge måste förvaltas

SPORTBLADET

Ola "Rit-Ola" Andersson om vad som händer på planen och varför - del 3 av 5: FRISPARK

Ronaldinho, Beckham, Juninho - med sådana namn på plan betyder frispark numera halvt friläge. Ola Andersson analyserar spelarna som sätter knorr på matchen.

Numera innehåller lag alltid någon med så känsliga fötter att han kan placera in en frispark i bra läge utanför straffområdet. Jag tror att detta är en orsak till att många lag numera väljer att anfalla mer centralt i planen än för tio år sedan, då kantspelet med inlägg var vanligare. I dag vet spelarna att zonen framför straffområdet är viktig – inte minst för att en frispark där ger den duktiga skytten bra läge.

För att förvalta de här frisparkarna på bästa sätt krävs naturligtvis träning. Det vanligaste är att ett lag har ett par varianter intränade och många använder sig av att peta bollen till skytten. Det finns många åsikter om detta. Ska man verkligen spela bollen i stället för att gå på kraft?

En sak är säker: alla moment utöver att skjuta direkt på liggande boll innebär en risk att misslyckas. Samtidigt kan petningen i sidled vara avgörande. En fördel är att man får rörelse i motståndarlaget och rörelse innebär att det kan uppstå luckor i försvarsmuren. En annan orsak till att peta är att man vill hitta en ny vinkel och därmed komma runt den mur som radats upp.

Därför är det viktigt att petningen är rejäl och verkligen ger den här nya vinkeln. Ibland petas det ett par centimeter vilket inte resulterar i mer än att man ger det försvarande laget chans att hinna fram och täcka skottet.

Tänk på att...

Hammarby-IFK Göteborg

Ola Andersson