Nytt fiasko för Henke i Tre Kronor: Besviken

SPORTBLADET

TURIN

Henrik Lundqvist - kung i New York Rangers, men mänsklig i Tre Kronor.

Statistiken visar att Lundqvist släpper in 3,25 mål i snitt när han har landslagströjan på.

- Det kändes som att jag höll ihop det, och ändå fick jag fem mål i baken. Jag är jäkligt besviken, säger Henrik Lundqvist.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Lämnar förlustarenan Henrik Lundqvist har svårt att prestera på max i Tre Kronor. I går var räddningsprocenten 84,3.

Det ska direkt påpekas att Henrik Lundqvist absolut inte var dålig mot Ryssland i går. Han fick en mardrömsmatch, där Rysslands mål kom efter spelvändningar; tre mot en-lägen eller två mot en-lägen.

Men en titt i statistiken visar att Henrik Lundqvist, rent statistiskt, inte fått det att stämma i Tre Kronor. I alla fall inte lika bra som i New York Rangers eller Frölunda för den delen.

Anledningarna är givetvis flera. En är att motståndarna på landslagsnivå skjuter och passar bättre.

Stor press

En annan anledning är att Henrik Lundqvist inte är lika samspelt med backarna som han är på klubbnivå.

Ett målvaktsspel i världsklass är ett måste för att Tre Kronor ska överleva en kvartsfinal och Henrik Lundqvist har en stor press på sig.

Och den här förlusten mot Ryssland var inte direkt upplyftande för Lundqvist självförtroende.

- Ryssarna är fruktansvärt skickliga. Det kändes som att jag höll ihop det, och ändå fick jag fem mål i baken. Jag är jäkligt besviken, säger Henrik Lundqvist.

Av de fem målen kan Henrik Lundqvist, sett med kritiska ögon, kanske belastas för Rysslands andra mål. Lundqvist släppte en målvaktsretur som Alexander Ovechkin rakade in. Skottet var inte alltför hårt och hade Lundqvist plockat åt sig pucken hade Ovechkin aldrig fått en målchans.

"Uppriven just nu"

Nu är många rädda för att Henrik Lundqvist fått ett förstört självförtroende, speciellt i landslagströjan. Och facit är att Henrik Lundqvist faktiskt förlorat tre raka matcher i Tre Kronor-tröjan.

- Henrik är uppriven just nu, men han kommer igen. Han gjorde några bra räddningar i första perioden, speciellt i de första tio minuterna, men målen som ryssarna gjorde var svåra för honom - det var kontringar och skott i kryssen. Det går inte att klandra honom för det här, säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

Tomas Ros