Golf

Golfare är mer än grabbiga pikétröjor

SPORTBLADET

LIVERPOOL

Det finns stunder då golfen av naturliga skäl kommer i andra hand, även för en världsstjärna. Stunder då verkligheten berör lika mycket som en smekning på kinden.

När det gäller livet.

Det finns bra exempel i årets British Open.

Robert Allenby – en av många välgörare.
Robert Allenby – en av många välgörare.

Det är välkänt hur Tiger Woods djupt sörjer sin far Earl, som nyligen avled i prostatacancer. Det är lika välkänt hur Darren Clarke, Nordirland, skakas av att hustrun Heather sedan flera år kämpar mot envis bröstcancer. Woods berättade i tisdags hur han talat med Clarke och hur de stöttat varandra i de mörkaste av stunder. Även Padraig Harrington, Irland, har levt med sorgen, sedan han strax före fjolårets British Open förlorade sin far till cancer.

Rookien var nära att mista livet

Det är mänskligt. Många golfare kan vara så mycket mer än grabbiga pikétröjor som inte ens kan bära sina golfbagar själva. De allra flesta, även svenskar som exempelvis Jesper Parnevik och Annika Sörenstam, skänker både pengar och tid till viktig välgörenhet.

Och det finns möten med verkligheten som berör. I dagens första runda av The Open spelar rookien Jarrod Lyle, 24, från Australien. För sju år sedan drabbades han som tonåring av allvarlig leukemi och vårdades akut i en sjukhussäng under nio månader. Jarrod förlorade allt hår till cellgifter och det var osäkert om han skulle överleva.

Spelade tillsammans med idolen

En dag fick han besök av sin idol Robert Allenby, en tio år äldre aussie som precis gjort sitt första år på USA-touren.

Allenby hade redan som barn förlorat en av sina bästa vänner till cancer och valde tidigt som golfproffs att bidra till kampen mot den diaboliska sjukdomen - och besöker därför barnsjukhus i Melbourne varje julhelg.

Mötet med den svårt sjuke Jarrod Lyle blev inte det sista. I tisdags spelade de en gemensam träningsrunda inför dagens inledning av den mest klassiska av golfturneringar. Rundan blev ett inspirerande och rörande möte för de båda.

Robert Allenby har under tolv år bidragit till närmare 60 miljoner kronor i insamlade pengar i kampen mot cancer, i Australien.

Jarrod Lyle är sedan ett år tillbaka helt frisk från sin sjukdom.

Så det finns mycket att tala om i omklädningsrummen på Royal Liverpool.

De som snackar golf snackar inte bara om hettan och den sönderbrända golfbanan. Det spekuleras vilt i vem som kan tänkas vinna årets turnering.

Själv hoppas jag på en europé, eftersom ingen major de senaste sju åren vunnits av en spelare med rötter i vår världsdel - vilket förstås är mycket märkligt.

Kanske blir det någon av engelsmännen Luke Donald eller David Howell, som är framtiden?

Eller Colin Montgomerie, som tillhör historien - men som ändå var tvåa i fjol och gjorde en bra US Open?

Gärna det.

Men allra roligast vore om Robert Allenby vann, förstås.

Tiger Woods.

Thomas Tynander

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Golf

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf