Motorsport

Succé för Ericsson – bästa kvalet i karriären

Lewis Hamilton har pole position i Brasiliens F1-lopp

avAnna Andersson

Marcus Ericsson har två lopp kvar i F1.

Då slog han till med karriärens bästa kval.

– Jag är grymt nöjd, säger svensken.

I säsongens 20:e VM-lopp visade Marcus Ericsson vad han kan. I svåra förhållanden kvalade han ut sin kollega och startar Brasiliens GP från tredje startled - och ruta sex.

– Det var ett fantastiskt kval, rakt igenom. Jag är grymt nöjd med insatsen, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Det var väldigt svåra förhållanden, det regnade lite till och från. Jag gjorde inga missar utan satte mina varv när det behövdes.

Ericssons bästa kval någonsin

Både han och hans kollega Charles Leclerc tog sig vidare till den sista kvalomgången Q3, men det var svensken som var snabbast av dem båda och tog sjundeplatsen i kvalet.

I och med att Daniel Ricciardo, Red Bull, har en bestraffning startar svensken Brasilien GP från ruta sex.

– Det ska bli skitkul starta så långt fram, målet vara bäst av resten, kanske släppa en bil eftersom Ricciardo kommer bakifrån. Målet är sjundeplatsen och sedan får se om det är någon framför som får problem och jag kan göra någonting mer och nå ännu högre upp, säger Ericsson inför hans näst sista F1-lopp.

Nästa år är han tredjeförare hos Sauber och fortsätter karriären i USA och IndyCar.

– Jag ska till USA och visa vad jag går för där. Jag tycker att jag har kört bra den här säsongen, men inte fått den utdelning som jag egentligen borde, säger Ericsson till Viasat.

– Jag har en spännande framtid framför mig och är väldigt laddad, men först ska jag avsluta detta på ett mycket bra sätt.

Hamilton har pole - kan säkra ny VM-titel

Världsmästaren Lewis Hamilton tog pole position i Brasilien GP före Ferraris Sebastian Vettel och sin Mercedes kollega Valtteri Bottas.

Därmed har han goda förutsättningar att vinna ett lopp efter det han säkrat VM-titeln - och något han har haft problem med tidigare år.

– Det var ett tufft kval där det regnade i vissa kurvor, men inte i andra. Ferrari var riktigt snabba och vi fick verkligen jobba hårt för detta, säger Lewis Hamilton efter kvalet.

Det gör också att Mercedes stora möjligheter att att vinna morgondagens lopp och säkra VM-titel för konstruktörer. Det är något som är väldigt viktigt för teamets ekonomi eftersom det handlar om många viktiga miljoner.

Det skiljer 90 miljoner kronor mellan plats ett och två i märkes-VM.

– Men det är ingenting som är avgjort än, du ser ju hur snabba Ferrari är. Vi hade väl också velat köra våra varv i Q2 på soft för att få starta på det däcket som Ferrari gör, men vi hade lite otur med regnet och hann inte, säger Hamilton som startar på supersoft.

– I morgon får vi se vem av oss som har den bästa däckstrategin. Jag ska i alla fall göra det bästa jag kan med det material jag har.

1 av 3 | Foto: RICARDO MORAES / X02675
Marcus Ericsson hade en fin lördag.
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Mercedes