Rysarhoppningen gav silver och brons till Sverige

avKarin Moberg Granström

Bommar knäcktes, flera valde att avbryta och världsettan ramlade av.

Toppryttarna fick minst sagt något att bita i.

Fem tog sig till omhoppning – tre av dem var svenskar.

Till slut snuvade vattenmattan svenskarna på guldet.

Banbyggare Peter Lundström hade ritat en riktigt klurig bana. Efter sju ekipage var inte ett enda felfritt. 

Janika Sprunger fick en vägran på muren med sitt åtta år unga sto Fancy Me och valde att utgå.

Världsettan Harrie Smolders tog sig i mål på fyra fel. Efter sista hindret tappade han dock balansen och ramlade av, rakt in i sargen. Men han reste sig snabbt och verkade inte vidare brydd. Han bjöd till och med på ett smil när han fick promenera genom arenan till fots. 

Evelina satte nollan

Det blev 25 år unga hopptalangen Evelina Tovek som iskallt satte nollan efter en noga avvägd runda med sitt sto Dalila de la Pomme. 

Och det öppnade upp för fler felfria ekipage. 

Irländska stjärnskottet Bertram Allen fick banan att se enkel ut.

Största fightinginstinkten bjöd Petronella Andersson och Eclatant på. De tog av stort på näst sista oxern och fick peta in ett extra galoppsprång innan sista räcket. Men det gick vägen och ekipaget tog sig till omhoppning. 

Även hemmafavoriten Peder Fredricson hoppade lätt genom banan med sin hingst Hansson WL.

Brazilianaren Marlon Modolo Zanotelli blev sista ryttaren att ta sig till omhoppning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Petronella Andersson och nioårige valacken Eclatant

Flera utgick

För Stephanie ”Steffie” Holmén blev inte klassen alls som tänkt. Tillsammans med Flip's Little Sparrow ”Sparven” har hon visat på fin form, inte bara under helgen, utan hela säsongen. Men i dag stämde det inte riktigt.

Ekipaget fick inga bra avstånd på hinder och när hon kom till trippeln strulade det till sig. ”Sparven” kom alldeles för nära hindret och landade på bakbommen. Bommen bröts och ”Steffie” valde att utgå.

Inte heller rutinerade Henrik von Eckermann fick till det. Hans häst Peter Pan är inte så rutinerad och hoppade inte tillräckligt högt i trekombinationen. Även Henrik valde att utgå.

Totalt valde fyra ekipage att inte försöka ta sig över mållinjen.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Marlon Modolo Zanotelli och tolvåriga stoet Sirene de la Motte

Svenskarna snuvade på guldet

Evelina Tovek inledde omhoppningen med en sansad runda. Tyvärr föll frambommen på en oxer med vattenmatta och ekipage slutade således på fyra fel.

Bertram Allen har vunnit Sweden Grand Prix på Friends Arena tre och i rad och han hade segervittring även i dag. Han satsade fullt och red fort, men det straffade sig. Han vände upp kort in i en kombination och kom in fel. Han fick bryta ut och lägga en volt innan han kom igen. Där försvann guldet, tre gånger i rad fick räcka.

Även Petronella Andersson fick problem på vattenoxern. Den här gången föll bakbommen och ekipaget fick fyra fel. Men tiden var snabb och ekipaget gick upp i ledning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vattenoxern blev avgörande

Och den där oxern ställde till det även för rutinerade Peder Fredricson. Han kom alldeles för nära och fick en rivning. Dessutom var han 22 hundradelar långsammare än Petronella, vilken placerade honom på en andraplats.

Det här gav ett guldläge för Marlon Modolo Zanotelli. Han behövde bara vara felfri på hinder. Och det var han. Han red lungt och sansat och klarade alla hinder med bravur. Ett tidsfel blev det visserligen, men vad gör det när allt under fyra fel gav vinst.

Aldrig förr har en brasilianare vunnit Sweden Grand Prix. Marlon Modolo Zanotelli blev den första. Svenskarna fick nöja sig med silver och brons i den prestigefulla klassen.

ARTIKELN HANDLAR OM