Smäll ner bolljäveln med attityd

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Skicka fram profilerna - i dag startar basketligan

I kväll drar basketligan igång. Och nu är det dags för sporten att dra ifatt bandyn och handbollen. Fram med stjärnliret, smäll ner bolljäveln i korgen med lite attityd och visa att svensk basket känns ända in i magen.

Antingen det eller ställ skorna på hyllan och gör något annat. För nästa år väntar EM på hemmaplan. Det är nu eller aldrig för svensk basket.

Finalen i våras.
Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Finalen i våras.

Basketligan utökar lagen med ytterligare två i år och innehåller därmed tolv lag. För första gången på länge finns Skåne med på kartan genom Malbas och Ockelbo stärker ligans norrländska prägel. Med 6 000 invånare är Ockelbo basketens Åshöjdens BK. Ett kul och gulligt experiment. Hoppas det håller.

Nykomling och slagpåse

Men nykomlingarna tillsammans med Oskarshamn blir tyvärr slagpåsar för de flesta lag i år. De är för små, för orutinerade och fattiga för att kunna vara med och slåss i slutspelet.

Nej, det är i norrland det kommer grävas guld i år igen. Plannja får nog sätta krokben för sig själva om det ska bli annat än guld, i så fall det fjärde på sju säsonger. I Plannja finns också några av ligans största profiler i form av Larssönerna Håkan och Jonas.

Hotet mot Plannja är Norrköping, Sundsvall och kanske även Södertälje. Roligast av alla lag är dock Solna Vikings som är tillbaka med full kraft. Det är inte många svenska basketspelare som är välkända namn, men centern Mattias Sahlström är ett av de få.

Bäst i huvudstan

Hemma i Sverige igen och äntligen frisk kommer han se till att 08 Stockholm får en match om vem som är bäst i huvudstan.

Men i år står faktiskt mer än SM-guldet på spel.

I VM för en månad sedan fick USA stryk av Argentina, Jugoslavien och Spanien. Världens basketländer har blivit enormt mycket bättre under de senaste tio åren. Men Sverige har stått stilla.

Mängder av européer spelar i NBA. Men ingen svensk.

Nästa år spelas EM i basket i Sverige. Nu gäller det får alla spelare som varit löften i flera säsonger att kliva ur blöjorna och ta för sig. Hela tiden.

Det funkar inte med en häftig dunk nu och då från Lesli Myrthil i Sundsvall, eller någon enstaka match då David Bergström i Norrköping sätter skott från halva planen.

Talang och kunskap

Ska inte Sverige för alltid hamna i basketvärldens lingonserie är det dags att plocka fram liret och attityderna. I den ordningen tack.

Talangen finns. Kunskapen finns.

Nu är det dags att prestera, match efter match. Då kommer publiken. Då kommer media.

Och då kan till och med EM nästa år bli en kul upplevelse.

Sportbladet rankar lagen i basketligan

Thomas Arnroth

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN