Jag klarar inte av fler skandaler

SPORTBLADET

Elofsson hotar att lägga av om VM blir en dopningshärva

VAL DI FIEMME

Under VM i Lahtis 2001 åkte finländarna dit och i OS i Salt Lake City 2002 var det stjärnorna Johann Mühlegg, Olga Danilova och Larissa Lazutina, som fälldes för dopning.

Skidsportens heder står på spel i Val di Fiemme.

– Nu måste det vara slut på alla skandaler. Annars orkar man inte motivera sig att fortsätta med skidåkning, säger Per Elofsson.

Foto: BÖRJAR LEDSNA Per Elofsson är Sveriges senaste storstjärna i skidspåren. Men karriären kan snart vara över. Får inte skidsporten ordning på dopningsproblemen funderar han på att lägga av. För att man ska orka lägga ner så mycket tid på den här sporten måste man veta att alla tävlar på lika villkor , säger han.

Bilderna från OS i Salt Lake City – då han hakade på dopade spanjoren Johann Mühlegg i masstarten – är smärtsamma och svensk idrottshistoria. Storfavoriten Per Elofsson gick in i den berömda väggen och tvingades bryta efter halva loppet. Han blev aldrig sig själv igen under det mästerskapet och när han åkte hem funderade han länge på om det var värt mödan att fortsätta.

”Less på allt”

– Det var jobbigt just då och man var jäkligt less på allt. Men man måste ändå tro på att det blir bättre och att det goda segrar till slut. Man får aldrig ge upp, säger Per Elofsson.

Förtroendet för skidsporten är kört i botten. En undersökning gjord av Sifo visar att 21 procent av den svenska befolkningen tror att åkare i Sveriges VM-trupp i Val di Fiemme är – eller har varit – dopade.

– Och det handlar inte bara om folket, utan också om oss aktiva. För att man ska orka lägga ner så mycket tid på sporten måste man veta att alla tävlar på lika villkor, säger Elofsson.

– Det är en motivationsgrej helt enkelt.

Internationella skidförbundet (Fis) har tagit krafttag mot fuskarna och under VM i Val di Fiemme kommer det att genomföras fler dopningstester än någonsin tidigare under ett skidmästerskap.

Ändå är Per Elofsson inte nöjd.

– Jag har legat på träningsläger i Umeå och Lycksele inför VM och inte en gång – under den viktiga perioden – har jag blivit testad. Det tycker jag är märkligt. Fis har ju sagt att dom ska vara stenhårda inför VM. Sedan vet jag inte om dom har någon prioriteringslista, men egentligen tycker jag att alla ska behandlas lika, säger han.

Samtliga testades

Nu är det annorlunda.

I fredags testades alla åkare inför världscupstävlingen i Asiago och i söndags fick några av svenskarna besök av internationella dopningsbyrån Wada i Val di Fiemme. Och i går var Sportbladet med när hela svenska landslaget blev testat i VM-orten.

– När åkare fastnar i nätet visar det ju bara att systemet fungerar och därför ska vi inte vara rädda för att fler fuskare åker dit. Tvärtom. Målet är att sporten ska bli ren och då måste dom som är skyldiga åka dit. Tänk hur det var på 90-talet. Då åkte ingen dit, men tror du alla var rena?, säger Mathias Fredriksson.

Och fortsätter:

– Men visst, folk nämner längdskidsporten i samma mening som cykelsporten och det är givetvis inte roligt. Förhoppningsvis är vi på rätt väg.

Per Elofsson tror inte att skidsporten klarar så många smällar till och han hoppas att vi slipper ett mästerskap som handlar om dopning och inte om prestationerna i spåren.

Men säker kan man aldrig vara.

– Ändå så måste man tro på det arbetet som gör, säger Per Elofsson avslutningsvis.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM